Изкуство,  Келтски свят,  Митология,  Символи,  Традиции

Келтски фолклор. Леприкон.

14.12.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: “Celtic Folklore: The Leprechaun ”, източник, посочени от блогера: „Babylon Radio by Thomas Cleary“

превод: Сурен Исраилян: 13.12.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

Леприкон

Името леприкон/leprechaun може да произлиза от ирландското leath bhrogan (обущар), въпреки че произходът му може да се крие в luacharma’n (ирландска дума за пигмей). Тези видимо възрастни, дребни мъже често могат да бъдат открити в нетрезво състояние, причинено от домашно приготвено /тоест незаконно – заб. на преводача/ уиски. Те обаче никога не стават толкова пияни, че ръката, която държи чука, да стане нестабилна и да попречи на тяхната обущарска работа.

Леприконите също са „се самоназначили“ за пазители на древно съкровище (оставено от датчаните, когато те са мародерствали из Ирландия), заравяйки го в глинени съдове или делви. Това може да е една от причините, поради които леприконите са склонни да избягват контакт с хора, защото ги смятат за глупави, лекомислени  (и алчни?) същества. Ако бъде хванат от смъртен, леприконът ще обещае голямо богатство, ако бъде пуснат на свобода. Той носи две кожени чанти. В едната има сребърен шилинг/silver shilling, магическа монета, която се връща в кесията всеки път, когато бъде изплатена. В другата той носи златна монета, която използва, за да се опита да подкупи измъкването си от трудни ситуации. Тази монета обикновено се превръща в листа или пепел, след като леприконът се раздели с нея. Въпреки това, никога не трябва да откъсвате очи от него, защото той може да изчезне за миг. ¹

„Семейството“ на леприконите изглежда разделено на две отделни групи – леприкони/ leprechaun и клурикони/cluricaun. Клуриконите могат да откраднат или заемат почти всичко, създавайки хаос в къщите по време на тъмните часове, нахлувайки във винарски изби и килери. Те ще впрягат овце, кози, кучета и дори домашни птици и ще ги яздят навсякъде през нощта. Въпреки че леприконът е описан като национален вълшебник на Ирландия, това име първоначално е било използвано само в района на северен Лейнстър/Leinster. Вариантите включват lurachmain, lurican и lurgadhan.

В поп културата леприконът е нисък старец с червена брада, облечен в зелен костюм и цилиндър, обикновено с джобове, пълни със златни монети. Въпреки че външният им вид в митологията не се отклонява твърде далеч от това, първоначално те са били описани като облечени в червено, а не зелено.

Има редица варианти на облекло за тези същества, но те са предимно различни цветни якета, чорапи и панталони, а понякога и кожена престилка.

Някои описват леприконите като носещи меч, който използват като магическа пръчка. Те по своята същност не са нито добри, нито зли, а по-скоро смесица от двете. Вместо това те се възприемат като измамници, които обикновено накрая оставят хората на мира. Всъщност, основното им занимание е да кърпят обувки.

Те често притежават гърне със злато и ако бъдат заловени и заплашени с насилие, обикновено казват на похитителя си, къде е скрито златото му. Въпреки това, ако погледнете настрани дори за секунда, те ще изчезнат без следа. Тъй като са естествени измамници, могат много лесно да ви разсеят.

В митологията се казва, че леприконите са били потомците на Туата де Данан/Tuatha de Danann, митичната раса, която е била прогонена под земята от милезийците (келтите). Те живеели в приказни могили, разпръснати из ирландската провинция. За тях също се казва, че са били синове на зъл дух/evil spirit. В действителност думата леприкон произлиза от ирландската дума leipreachán, която означава „пигмей“ или „елф“.

Най-ранната известна история, включваща леприкон, е от средновековна приказка, наречена Приключението на Фъргюс, син на Лети/Adventure of Fergus son of Léti, където кралят на Ълстър/Ulster заспива на пейка и се събужда, за да открие, че е влачен към моретата от два леприкона. Той ги преборва и ги хваща, и те се съгласяват да му изпълнят три желания, в замяна на тяхното освобождаване.

Забележки: ¹ неизвестен източник; ² Babylon Radio by Thomas Cleary

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *