Изкуство,  Келтски свят,  Митология,  Символи

Келтски богове и богини. Луг – галско божество, което е преминало в пантеона на британските и ирландските богове  

02.12.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: Celtic Gods and Goddesses:.Lugus, Lugh, Lugos. A Gaulish god who transitioned into the Irish and British pantheons“, източници, посочени от блогера: Star Insider; The Book of Celtic Myths; Realm of History; Wikipedia; World History; Encyclopedia; Sacred Wicca.

превод: Сурен Исраилян: 15.12.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

Луг

Луг/Lugh е сложна и многостранна фигура в келтската митология, неговата роля и атрибути варират в зависимост от източника и интерпретацията. Някои учени и източници го смятат за бог на слънцето, докато други подчертават връзките му с други области, като умения, майсторство, война, царуване и клетви.

Луг е бил един от първите велики богове на ирландския пантеон и принадлежи към расата на Туата Де Данан/Tuatha Dé Danann. Той се свързва с много благородни начинания, включително честност, майсторство и изкуства. Той бил страшен воин, опитен крал и, според ирландската църква, изобретил келтската версия на шаха.

Ирландската митология често се върти около силите на светлината и мрака и тяхната постоянна борба за надмощие. За разлика от други подобни светогледи обаче ирландците изглежда са прегърнали както светлината, така и тъмнината. Едно божество, което въплъщава този дуалистичен възглед, е галският бог Лугос/Lugos, в крайна сметка известен на ирландците като Lugh и на уелсците като Lleu.

Бог Лугос е бил много популярен сред галите и няколко древни града бяха кръстени на него. Лугос бил бог на светлината и имал общи черти както с Меркурий, така и с Аполон. Лугос може да се счита за бог на слънцето, но той също е бил бог на производството и изкуството. Сред всички келтски божества Лугос, най-често се свързва с Меркурий, до такава степен, че в някои области боговете те стават напълно идентични. В изображенията на Лугос присъстват гарвани и кучета.

Една от причините, поради които Луг понякога се смята за бог на слънцето, е, че името му означава „светлина“ или „блясък“ на прото-келтски и той често е изобразяван като млад и красив войн със сияйна външност. Друга причина е, че той е свързан с фестивала Lughnasadh, който се празнува на 1 август и бележи началото на сезона на прибиране на реколтата.

Някои учени също предполагат, че Луг е свързан с индоевропейския бог *Leuk-, който е свързан със светлината и огъня, и че той споделя някои прилики с гръко-римския Аполон, който също е бил бог на слънцето, музика, изцеление и пророчество. Лугос е имал троен аспект, тъй като някои по-стари изображения го изобразяват с три глави или лица. Някои учени дори предполагат, че Лугос не е бил един бог, а нещо като троица – Есус/Esus, Таранис/Taranis и Тевтат/Teutates в качеството на триединно божество.

Възможна е връзката между името на ирландския Lugh („свиреп нападател“) и древния безименен бог на чука.

Въпреки че рядко се споменава в надписи, Лугос или Лугус/Lugus (както е известен в Галия) заедно със сходните персонажи Lugh Lámhfhada (Lugh Дългата ръка) на галски ирландски и Lleu Llaw Gyf-fes (Lleu Умелата ръка) на уелски, е важно божество сред келтските богове и богини. Често почитан като бляскавия бог на слънцето, Лугус или Луг също е бил възприеман като смел (и често млад) воин, отговорен за убийството на Балор/Balor – едноокия вожд на Фомориите/Formorii, старите врагове на Туата Де Данан.

Героичният акт, постигнат чрез прецизно изстрелване с прашка в окото на Балор, възвести възхода на Туата Де Денанн като доминиращо племе от богове в Ирландия (над Фоморите, които се изобразени с „по-негативни“ характеристики). Луг като убиецът на Балор, едноокия тиранин на фоморите, когото той убива с магическото си копие или прашка, също е бил баща на Кухулин/Cú Chulainn, най-великият герой от ирландската митология, за когото се смята, че е въплъщение на Луг. Луг също се свързва с клетвите, истината и законите и той е законният крал на Ирландия. Интересно е, че въпреки че е победител от страна на племето Туата Де Денанн, в текстовете, самият Луг произхождал от едноокия (или еднокрак) Фомор, като Balor е негов дядо по майчина линия.

Известен също като Samildánach („умел във всички изкуства“), Lugh (или Lug) допълнително се свързва с гръмотевичните бури, гарваните и дори рисовете. И подобаващо на статута му на един от видните келтски богове, той често е изобразяван със своята броня, шлем и непобедимо копие Gae Assail. В митологията Луг е възприеман като божествен баща на Кухулин, най-известният от ирландските герои, чийто характер и подвизи са сходни, както с гръцкия Херакъл (Херкулес)/ Heracles (Hercules), така и с персийския Рустам/Rustam. Що се отнася до историята, поради римската културна практика за интерпретация – interpretatio Romana, Lugus вероятно е бил възприеман като галски еквивалент на римския бог Меркурий и заради това, древното селище Lugdunum (съвременен Лион) носи име, получено от келтския бог – което означава „Крепост на Лугус/Fort of Lugus“. Доста интригуващо е, че самият термин „леприкон“ също вероятно произлиза от Luchorpain или „рядко спиращ Lugh“ – общ термин, използван за магьосничество на гелски език.

Информацията е взета от Star Insider; The Book of Celtic Myths; Realm of History;  Wikipedia; World History; Encyclopedia;  Sacred Wicca

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *