Изкуство,  Келтски свят,  Митология,  Символи

Келтска митология. Рианон „Богинята на конете“.

09.12.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: “Celtic Mythology: Rhiannon “Horse Goddess”, източници, посочени от блогера: „Star Insider“; „Learn Religion“ от Patti Wigington

превод: Сурен Исраилян: 10.12.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

Рианон – Богинята на конете в Уелс /снимката е посочена от автора/

Един от най-прочутите и най-уважаваните образи в британската митология е Рианон/Rhiannon, жена от Отвъдното/Otherworld, която е била известна със своята красота, хитрост и сила. Често се смята, че тя е била британската версия на по-стари келтски фигури, особено „конски божества“, и често е изобразявана седнала на кон.(1)

В уелската митология Рианон е била богинята на конете, изобразена в Мабиногион/Mabinogion. Тя приличала в много аспекти на галската Епона/Epona и по-късно еволюирала в богиня на суверенитета, която защитава краля от предателство.

Рианон била омъжена за Пуил, лордът на Девед/Pwyll, the Lord of Dyfed. Когато Pwyll я видял за първи път, тя му се явила като златна богиня върху великолепен бял кон. Rhiannon успяла да изпревари Пуил в продължение на три дни и след това му позволила да го настигне. Тогава тя му казала, че би била щастлива да се омъжи за него, защото това щяло й попречи да се омъжи за Gwawl, който я бил подмамил да се сгоди. Рианон и Пуил се наговорили заедно да заблудят Gwawl и по този начин Pwyll я спечелил за своя булка. По-важната част от заговора вероятно е била измислена от Рианон, тъй като Пуил не изглеждал от най-умните хора. В Мабиногион Рианон казва за съпруга си: „Никога не е имало мъж, който да използва по-слабо разума си.“

Няколко години след като се оженила за Пуил, Рионон родила техния син, но една нощ бебето е изчезнало, докато е било под грижите на своите бавачки. Изплашени, че ще бъдат обвинени в престъпление, бавачките убили едно кученце и намазали с кръвта му лицето на спящата си кралица. Когато се събудила, Рианон била обвинена, че е убила и изяла сина си. Като наказание Рианон била накарана да седи извън стените на замъка и да разказва на минувачите какво е направила. Пуил обаче застанал на нейната страна и много години по-късно бебето било върнато на родителите си от лорд, който го бил спасил от чудовище и го бил отгледал като свой син.

Името на богинята, Rhiannon, произлиза от прото-келтски корен, който означава „велика кралица“ и като вземе мъж за своя съпруг, тя му дава статут на краля на земята. В допълнение Рианон притежавала магически птици, които можели да успокоят живите с дълбок сън или да събудят мъртвите от вечния им сън.

Нейната история намери място в хитовата песен на рок-група Fleetwood Mac, въпреки че авторката на текста Stevie Nicks твърди, че не я е знаела по това време. По-късно Никс каза, че „е била поразена от емоционалния резонанс на историята с този на нейната песен: богинята, или по-скоро вещицата, като се има предвид способността й да прави заклинания, която никой е можел да улови с кон и която също така тясно се отъждествявала с птици. Последното е особено важно, тъй като в песента се твърди, че тя „се издига към небето като птица в полет“, „управлява живота си като изящна чучулига“ и в крайна сметка е „отнесена от вятъра“.

Преди всичко обаче образът на Рианон се свързва с конете и се появява на видно място в голяма част от уелската и ирландската митология. На много места в келтския свят /особено в Галия/ са използвали конете по време на битки и затова не е изненада, че тези животни се появяват в митовете и легендите в Ирландия и Уелс. Учените твърдят, че конните надбягвания са били популярен спорт, особено на панаири и събирания, и от векове Ирландия е била известна като център на отглеждането и обучението на коне.

Символите и предметите, които са свещени за Рианон в съвременната езическа практика, включват конете и подковите, луната, птиците и самия вятър. (2)

Забележки: ¹ Star Insider; ² Learn Religion от Patti Wigington

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *