Келтски свят,  Митология,  Символи,  Традиции

Тръстиката. Въведение в Огъм.

12.10.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: “The Reed Tree. Introduction to Ogham”,   източник: Ireland-Calling

превод: Сурен Исраилян: 15.10.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

снимка: http://www.zdravnitza.com/a/nav/news/s/s/news_id/8662

Според широко разпространено мнението в академичните кръгове, тръстиката е модерно, неоезическо въведение към Огъм/Ogham, подобно на самия Келтски дървесен календар/Celtic Tree Calendar. Растението за първи път е рекламирано като елемент от Огъм от Робърт Грейвс/Robert Graves в книгата му „Бялата богиня“/The White Goddess.

Значението на тръстиката за живота и фолклора на келтите обаче е неоспоримо. Тръстиката си спечели репутацията на защитно „средство“ от използването му като сламен покрив за домовете. Поради тази причина от него също се изработваха талисмани и са били правени магии, за които се смята, че защитават от злото. От тръстиката често се тъчаха рогозки, което придаваше на къщата сладък мирис и същевременно свързваше растението с почистването на дома.

Друидите също са използвали тръстиката, за да правят инструменти за писане и хартия, като по този начин свързвали растението със знание, учение и мъдрост. Лекарите вероятно са използвали тръстиката като инструмент за прилагане на лечение, но също така от нея се правеха стрелите и други оръжията на смъртта. Поради тези две контрастиращи употреби, тръстиката придоби асоциация както със смъртта, така и с изцелението.

Келтският дървен календар определя месеца на тръстиката между 28 октомври и 24 ноември. Това е времето на празника Сауин/Samhain (известен като Ден на Вси Светии/All Saints Day, който се превърна в Хелоуин/Halloween), когато вратата към Отвъдното се отваря, позволявайки на душите на мъртвите да се присъединят към живите.

Тръстиката или Ngetal, Ng а била считана за дърво от друидите поради дълбоката си коренова система. Тя представлява тринадесетата буква от азбуката Огъм като Ngetal и дванадесетия месец от Келтския дървесен календар.

Image: Ngeta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *