Изкуство,  Символи,  Традиции

Келтската троица или трикветра: символика и значения

Февруари 2022г., автор: Лия М Бостуик, взето от:

https://bg.bestvashikaranastrologer.com/celtic-trinity-triquetra-symbolism-meanings

Какво е келтската трикветра/triquetra ?

Келтската трикветра е свързана с множество символни значения, затова можем да я намерим във всички артистични форми. Този символ, известен още като „възелът на триединството“ представлява три понятия, които не са независими един от друг, а се намират в специфична връзка. Тя може да бъде символ на обичта, почитта и защитата в сватбени и годежни пръстени.

Също така келтската трикветра може да символизира фазите на безкрайното съществуване:  живот, смърт и прераждане. Цифрата „три“ е била много почитана и често използвана в цялата келтска култура. Затова при келтите е имало множество „тройно обвързани“ понятия, свързани с този символ. Някои са били християнски, други – езически, но повечето имали напълно нерелигиозен характер.

Келтска тройна символика

Християнските и нехристиянските значения се различават минимално и притежават някои сходни ценности. След като християнството си проправи път към келтските земи и св. Патрик спаси душите на Ирландия – троицата започна да се позовава на Бащата, Сина и Светия Дух. Това може да се обясни и с факта, че св. Патрик е използвал символ на трилистник, за да обясни този религиозен канон на местните хора.

Много преди него обаче езичниците и друидите са практикували малко по-земен подход към символиката. Вместо да описват божества и духове, тези хора използваха символа трикветра, за да изобразят природните стихии на земята, въздуха и водата. За по-духовно обяснение те разглеждаха троицата като символ на тройствен характер на съществуване: живот, смърт и прераждане. Те също определяли трите символни асоциации, притежавани от келтската богина Бриджит: изкуство, металообработка и лекуване.

Притежаването на тези дарове се свързвало с живота на святата богиня. В духовния аспект трикветрата, разделяла естествения, духовния и енергийния свят. Според тази теза Смъртният Свят е обитаван от хора, растения и животни, Другият свят е бил мястото, където бродели богове, богини и духове, докато Небесният свят съдържал всички невиждани енергии на нашата Вселена. 

Обща символика

Символът се използвал в келтската традиция и извън сферата на религия. Често срещаме този мотив в келтски възли, както и в символична форма в емблеми и произведения на изкуството. Това предполага, че „троицата“ е присъствала в най-древната келтска култура. 

Трикветрата е начертана върху предмети, намерени по време на археологически разкопки, така че имаме доказателства в подкрепа на тази теория. Освен това знаем, че келтите се покланяли на Великата майка Дану, която е била лунна богиня и приела формата й в трите лунни фази.

Независимо от това дали са религиозни или не, келтските символи на триединството по същество се свеждали до една-единствена идея: да покажат три отделни образувания, които са свързани помежду си. Традиционната трикветра понякога е придружена от заобикалящ я кръг, който е добре познат символ за вечността. Тази вечност може да означава безкрайна любов на едно божество или дори просто истинската природа на самия живот. Каквото и да е, кръгът придава още по-голямо значение на символа на триединството .

За нито една интерпретация на символа не може да твърди, че е правилна или грешна. Почти всичко в живота може да бъде представено и отразено като взаимодействие в келтската триада. Освен религиозното и духовното, келтите използвали този универсален символ, за да опишат ежедневни събития и емоции, например: сила, интелект и любов; минало, настояще и бъдеще; мисъл, чувство и емоция. Всяка „комбинация“ е всъщност перфектен триъгълен баланс, който е необходим в многостранния ни живот и който показва мъдростта на келтите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *