Български автори,  Други,  Келтски свят

1453 г. от първата среща с Неси

22.08.2018г., от https://kmeta.bg/ взето от:

На днешния ден преди цели 1453 години за първи път се съобщава за чудовще, което обитава езерото Лох Нес в Шотландия. Езерото е най-големият сладководен басейн във Великобритания с дължина 37 километра, ширина 1,5 километра и площ от над 56 квадратни километра. Най-дълбоката точка на Лох Нес е 230 метра.

Първото споменаване за чудовище в езерото е от 22 август 565 година – в житие на местен светец. Тогава тръгват и легендите за него – за светеца, който успял да прогони „воден звяр“ във вливащата се в езерото река Нес и да оцелее. Древните келти наричали чудовището, което уж живее в шотландското езеро, с името Нисаг. Днес името се е трансформирало в Неси. Името всъщност е съкращение от названието на езерото Лох Нес.

През 1933 г. се появява първата снимка на чудовището. Тя е дело на Хю Грей и е най-ранното фотографско изображение на Неси – показва глава, наподобяваща тази на змиорка, и подобие на плавници.

През 2003 г. Би Би Си финансира научна експедиция със сонар и спътник, която прегледа цялото езеро без да открие нищо.

Изследователите са категорични – в езерото Лох Нес се наблюдава т.нар. ефект сейши. Това са невидими за окото подводни течения, които са предизвикани от промените в атмосферното налягане, вятъра и сеизмични явления. Теченията повличат след себе си големи предмети. За наблюдателите може да се създаде илюзията, че предметите плават сами.

Днес легендата за чудовището привлича хиляди туристи всяка година. Не са малко и тези, които изкарват седмици и месеци край езерото в очакване да видят Неси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *