Български автори,  Език,  История,  Литература

Езиците и писменостите на древните цивилизации.

Мария Китова – Василева
Нов български университет

взето от:

https://www.book.store.bg/p164062/ezicite-i-pismenostite-na-drevnite-civilizacii-maria-kitova-vasileva.html

Езиците и писменостите на древните цивилизации - Мария Китова - Василева - книга

Цена:  25.00 лв.

Продукт#164062
ВидКнига
НаличностДа, на склад в store.bg
Издадена2015 г.
ИздателствоНов български университет
КатегорииИстория на цивилизациите Култура и културология Теория на литературата
КорицаМека
Страници430
Размери16.50 / 23.50 / 1.80 cm
Тегло0.779 kg
EAN9789545358661
ISBN9789545358661

Описание

Лекционният курс е опит да се очертаят контурите на историческата съдба на човечеството в рамките на едни от най-съществените ѝ аспекти. В тринайсетте лекционни теми са представени постиженията на над четиридесет различни цивилизации. Замислена като университетски учебник, книгата е посветена на студентите, изучаващи различни хуманитарни дисциплини, както и на всички останали, които се интересуват от цивилизованото израстване на човека.

Трудът съдържа множество любопитни подробности, които мамят въображението и ни подканят да продължим да търсим и да узнаваме все повече за света преди нас, потънал в мрака на хилядолетната история. Изложението следва в относително хронологичен план развитието на отделните култури в съответствие със следната схема:

  • период на възникване на съответната цивилизация;
  • политическо и социално устройство на дадена държава и/или империя;
  • религиозните вярвания на съответния народ;
  • развитието на културата, образованието, литературата и изкуството;
  • езиковата принадлежност на даден народ;
  • характеристиките на съответния език;
  • писмената система, която определена цивилизация е използвала или разработила самостоятелно.

За автора

Проф. Мария Китова – Василева, д.н., преподава в „Нов Български университет“ от 2004 г. Интересите ѝ са насочени главно към Общото езикознание, Сравнителното и съпоставителното езикознание на романските езици, Историята на испанския език, Съвременния испански език, Глотогенезата (произход и развитие на езика).

Автор е на няколко монографии, книги, учебници и учебни помагала, множество студии и статии, рецензии и специализирани преводи в областта на съвременното испанско езикознание. Голяма част от трудовете ѝ са публикувани в чужбина (Колумбия, Мексико, Испания, Италия, Германия, Унгария и Румъния).

През последните няколко години проф. Китова разширява интересите си и ги насочва към хилядолетната история на културата на различни народи. Автор е на три книги, посветени на подобна тематика: „Език и писменост: произход и развитие“, „Любовта към словото или за изворите на науката за езика – от Древността до края на Ренесанса“.

Последната книга, издадена съвместно с НБУ, представлява нова, разширена и допълнена версия на „Любовта към словото“, предназначена за испаноезични читатели. През последните две години при голям интерес проф. Китова води лекции в курсовете за знания по теоретичната дисциплина „Древни цивилизации, езици и писмености“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *