Изкуство,  История

10 грешки в историческите филми, които киноманите забелязват

14.08.2018г., Редактор: Илияна Кръстева, Източник: brightside.me , взето от: https://lifestyle.framar.bg

https://lifestyle.framar.bg/10-%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82

Исторически филми предполагат максимално „гмуркане“ в друга епоха на всички замесени в производствения процес. Затова подготовката им отнема много време, екипна работа и вникване дори и в най-малките детайли – дати, костюми, предмети. Въпреки всичко налице са доста фактически грешки, които карат зрителя да се чувства неудовлетворен. Някои от тези неточности могат да бъдат забелязани само от запалените историци, докато други могат дори да бъдат разкрити от киноманите.

„Елизабет: Златният век“

Елизабет: Златният век

Събитията във филма се случват през 1585г., когато Елизабет е навършила 50 години. Но във филма виждаме 36-годишната Кейт Бланшет без особен грим, който да я състарява. Но това е малък детайл, ако го сравним с факта, че в продукцията един от кандидатите за съпруг на кралицата е руският цар Иван Грозни. Истината е, че през това време царят отдавна не е между живите.

„Александър“

Буцефал

Легендарният кон Буцефал остава в историята заедно със собственика си – завоевателя Александър Велики и затова не е изненада, че във филма му се отделя толкова много внимание. Но тук има грешка – за тази роля е избран величествен фризийски кон. Всъщност породата не съществува преди 16 век – почти 1000 години по-късно от събитията, описани в този филм.

Гордост и предразсъдъци

Гордост и предразсъдъци

В друга екранна версия на известния роман на Джейн Остин, героинята отделя много време за външни разходки, което е в пълно съответствие с романа и епохата. Но по време на тези обиколки тя носи ботуши Уелингтън, които се появяват около половин век след публикуването на книгата.

Отнесени от вихъра

Отнесени от вихъра

Въпреки, че този филм се счита за класическа кинематография, той все още не е перфектен от гледна точка на съчетаването на епохата. Например по улиците на Атланта са разположени електрически лампи, но историята на Скарлет О Хара се развива на фона на Американската гражданска война от 1861-1865. Едва през 1879г. Томас Едисън изобретява крушката.

Титаник

Титаник

По време на първия си разговор с Роуз, Джак споменава, че веднъж е отишъл да лови риба в езерото Wissota в родния си град Chippewa Falls, Уисконсин. Но това езеро е създадено през 1917 г. – 6 години след потъването на Титаник.

Спасяването на Редник Раян

Спасяването на Редник Раян

Във филма, действието се разиграва по време на Втората световна война. В една от сцените раненият капитан Джон Милър стреля по вражески войници с мотоциклет на заден план. Но киноманите установяват, че на първо място това не е немски мотоциклет, а руският Ural M63 , и второ, този модел се появява през 1963 г. – 20 години след събитията, представени във филма.

Смело сърце

Смело сърце

Този филм е изпълнен с исторически грешки – като неточни дати и събития. Синята боя на лицето е всъщност използвана от древните келтски воини, а не от шотландските воини от 13-ти век. Освен това любовната история между главния герой Уилям Уолъс и кралица Изабела не би могла да се случи в действителност.

В момента на смъртното наказание на Уолъс (през 1305 г.) кралицата е била само на 10 години и ражда първия си син, бъдещия крал Едуард III, през 1312 – 7 години след смъртта на героя на Мел Гибсън. Но най-лошото в този филм е носенето на килт, който се използва чак 200 години по-късно.

Троя

Троя

Този филм е друг лидер в историческите неточности. Ето само някои от тях:

  • Обсадата на Троя продължава 10 години вместо няколко седмици, които бяха показани във филма.
  • Нито Агамемнон, нито Менелай умират в Троя. Първият е убит от съпругата си след завръщането си у дома, а царят на Спарта умира от старост – много години след обсадата.
  • Във филма ахейците пристигат в Троя на кораби триера, които хората започват да използват 600 години по-късно. Шлемовете и щитовете на воините също принадлежат към друга епоха.
  • Очите на мъртвите хора са покрити с монети във филма, а монети не са съществували в онези времена
  • Може би най-фрапиращата грешка в Троя е чадърът на Парис и Елена с метални спици, както и появата на южноамериканските лами.

„Гладиатор“

Ръсел Кроу - гладиаторът | Rozali.com
  • Героят, който Ръсел Кроу играе, носи титлата „генерал“, но тази титла не съществува в римския легион. За пръв път се появява във Франция през 16-ти век.
  • Във филма немските овчарки са част от войната с германците, но днес тази порода е на възраст под 150 години.
  • На стрелците се дава командата „Огън“, която се появява с изобретяването на оръжия и в Европа не се използва до средните векове.
  • Знакът на меча MARCUS AURELIUS FECIT трябва да изглежда като MARCVS AVRELIVS FECIT, защото буквата U не се появява на латиница до Средновековието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *