Келтски свят,  Ритуали,  Традиции

„Възел за обвързване“ по стар келтски сватбен обичай

04.09.2016г., автор Totally Irish Gifts , превод: Сурен Исраилян, 28.04.2020г.q взето от :

https://thewildgeese.irish/profiles/blogs/tying-the-knot-the-ancient-celtic-custom-of-handfasting

Уважаеми приятели ! Само да кажа, че поне от 5-6 години правим тази церемония по време на нашите празници. Тя е много емоционална, приятна и е интересна за публиката. Ако някой иска да регистрира подобен брак – обадете се.

Наскоро бях на сватбена церемония в Корк, всичко бе много интересно и като екстра се направи старинен келтски обичай „хендфастинг“ /handfasting/. Чувал съм за тази традиция, но за първи път присъствах на сватбената церемония с изпълнение на този ритуал, по време на който с изненада разбрах, че изразът „възел за обвързване“ всъщност има келтски корени. 

Когато Ирландия се управлявала от Брехонските закони /Brehon law (от 7 до 17 век) хендфастингът е бил официалната церемония на брака, по време на която ръцете на бъдещата двойка са били връзвани заедно, и оттам е ставал „възелът за обвързване“ /‘tying the knot’/.

Тази церемония символизирала първия обет за обвързване на живота си с другия /сега го наричаме отговорност/ . Но това обвързване от мъжа и жената предполагало временен „пробен“ брак, който траел една година и един ден и ако през това време двойката не можела да се спогоди за съвместен живот, всеки от тях е тръгвал по своя път. Ако пък те се чувствали щастливи заедно, можели да преминат към процедурата на „безсрочния“ брак.

По време на церемонията на хендфастинг мъжът и жената кръстосват ръцете си, като дясната ръка на мъжа държи дясната ръка на жената  същото и с левите ръце на двамата. По този начин те възпроизвеждат символа на безкрайността, като вечността на тяхната обич.

След това с едно въже се връзват ръцете на двойката, с което те дават обет един към друг.

В Ирландия обичаят „хендфастинг“ е бил забравен по време на английското присъствие и след въвеждането на английските граждански закони. Сега наблюдаваме възхода на тази традиция, въпреки че това се прави неангажиращо и обикновено в края на сватбената церемония.

И докато в древните времена е било достатъчно да се вържат ръцете с обикновено въже или канап, сега за тази цел често се използват до 13 цветни лентички. Всеки цвят символизира елементи от бъдещия съвместен живот, тяхната отдаденост и привързаност един към друг.

Един след друг избраните членове на семейството и приятелите връзват ръцете на младоженците с разноцветни лентички, а в края на церемонията главната шаферка отвръзва възлите.

Какво означават цветовете на лентичките ?

  • Червена -> страст, сила, любовно желание, плодовитост
  • Оранжева  -> подкрепа, привличане, доброта, изобилие
  • Жълта -> чар, вяра, радост, баланс
  • Зелена -> финанси, плодородие, милосърдие, просперитет, здраве
  • Синя -> спокойствие, търпение, преданост, искреност
  • Пурпурна -> власт, благочестие, светост, сантименталност
  • Черна -> сила, мъдрост, проницателност, сполука
  • Бяла -> непорочност, съсредоточеност, спокойствие
  • Сива  -> неутралност, уравновесяване, хармония
  • Розова -> единство, чест, честност, романтичност, щастие
  • Кафява -> приземяване, обучение, талант, телепатия, домашно огнище
  • Сребърна -> богатства, ценности, творчество, вдъхновение
  • Златна -> енергия, богатство, интелигентност, дълголетие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *