Български автори,  История,  Келтски свят,  Традиции

Принцът на Уелс наследява английския трон

14.10.2015г., Автор Евгений Натов взето от: https://www.banker.bg/sudbi/read/princut-na-uels-naslediava-angliiskiia-tron

Принцът на Уелс наследява английския трон
S 250 62c5144f 22aa 4e4f a098 4a4bba0b0ff5

Принц на Уелс е титла, която се дава традиционно на наследника на действащия монарх на Обединеното кралство (и на всички предшествуващи го монархии от 13 век насам). Настоящият, 21-ви по ред принц на Уелс е принц Чарлз, най-големият син на кралица Елизабет II.

Титлата съществува от ранното Средновековие и до края на XIII век принадлежи на владетелите на Уелс – княжество, намиращо се на запад от Британия. Последният независим принц на Уелс е Лиуелин ап Грифид (наричан също Лиуелин Последни), племенник на Лиуелин Велики.

Англичаните завладяват Уелс през 1282 г., когато крал на Англия е Едуард I. За да утвърди властта на английската корона, кралят приема условието на покорените уелски князе за приемане на васалната зависимост – принцът на Уелс да бъде местен по рождение и да не говори английски.

Едуард I обаче прилага хитрост – прави своя син (бъдещия Едуард II) уелски принц на 7 февруари 1301 г., когато той е още невръстно бебе и освен това отговаря на условието, тъй като е роден в замъка на Карнарвън в Уелс. Тази традиция – първородният кралски син да получава титлата „принц на Уелс“ – е все още валидна. След закон от 1536г. политическото и административното обединение на Англия и Уелс е завършено.

Уелс (на английски: Wales, на уелски: Cymru – Къмри) e историко-географска област в Северозападна Европа и сред 4-те съставни части на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. Разположен е в югозападната част на Великобритания и по суша граничи с Англия на изток, а от всички други страни е ограден с морета. Известен е като Земята на песента.

През 1955 г. кралица Елизабет II обявява Кардиф за столица на Уелс, докато през Средновековието сградата на Уелския парламент е била в град Карнарвън, като традицията за това е била поставена от Оуайн Глиндур (Owain Glyndŵr). Той е провъзгласен за Принц на Уелс през 1404 в присъствието на гости от Франция, Испания и Шотландия. Това е единственият период, в който Уелс е била независима държава със собствено управление.

Около 96% от хората са бели британци и 2.1% с различен цвят на кожата (най-често от азиатски произход). Повечето от хората с различен цвят на кожата живеят в районите на Кардиф и Суонзи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *