Изкуство,  Литература,  Символи

„Съкровищница на келтския дизайн“ Кортни Дейвис

1999г., подготвено за печат от Diana Tevotrosyan  взето от: https://www.academia.edu/6270898/A_Treasury_of_Celtic_Design

Оригинално заглавие: Courtney Davis “A Treasury of Celtic Design” Превод: Сурен Исраилян, 18.04.2020г.

Уважаеми приятели ! Тази необикновена книга има десетина изречения текст, а всичко друго е келтското декоративно изкуство, създадено от известен художник Кортни Дейвис. Публикувам заедно с превода някои от тях, за да се насладите на изящните келтски „матрици“. Приятно гледане !

С това прекрасно и многостранно съкровище, съдържащо над 100 дизайна, всеки, който се интересува от келтската култура може да усети в себе си необичаен прилив на вдъхновение, да не говорим за художници и дизайнери, както аматьори, така и професионалисти.

Богато и интересно подредени, тези проекти включват голям брой плетеници, спирали, класически матрици и зооморфни елементи. Разнообразни оформления за цяла и половин страница, теми, проекти за медальони, както и рамки, декоративни ъгли и бордюри са направени с изключителен финес от известен келтски художник и експерт Кортни Дейвис /Courtney Davis/. Незабравимата символика на тези проекти и мотиви никога няма да се заличи или остарее.

Кортни Дейвис използва най-добрите традиции на древния келтски стил и създава собствени уникални илюстрации и проекти. Той живее в югозападната част на Британия /West Country/ и е автор и илюстратор на многобройни бестселъри по келтското изкуство и дизайн, като например, “The Celtic Iron” – в книгата за подготовка на студентите /Transfer Book/, “Celtic Designs and Motifs”, „The Celtic Stain Glass Book” и “Celtic Illumination”.

Неговият уеб сайт е www.celtic-art.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *