Български автори,  История,  Оръжия,  Традиции,  Трако-Келтика

Първият по рода си античен фестивал „Сердика е моят Рим”

30.09.2019г., автор Елена Страхилова, от nauka.bg, взето от: https://nauka.bg/parviyat-roda-antichen-festival-serdika-moyat-rim/


Преди седмица /2019г./ в София за първи път се проведе античен фестивал, който даде заявка да се превърне в традиция. В два поредни дни на ключови места в центъра на столицата се събраха над 140 реконструктори от няколко държави, които пресъздадоха събития и епизоди от живота на антична Сердика.

Сердика е значим културен и политически център в границите на Римската империя в първите векове от новата ера. Тук дълго резидира император Галерий и именно тук малко преди смъртта си през 311 г. той издава своя Едикт на толерантността, обявявайки християнството за една от законните религии в империята.

Предполага се, че именно в Сердика Галерий завършва земния си път и тук е погребан. Блясъкът на Сердика е още по-голям по време на неговия наследник Константин Велики, който, както е известно, изрича знаменитата фраза „Сердика е моят Рим”.

Константин дълго се колебае кой град да избере за новата столица на империята и макар в крайна сметка да се спира на Византион поради чисто стратегически причини, любимият му град си остава Сердика – от сердикийския си дворец месеци наред той управлява огромните си владения и винаги с радост се връща тук.

При неговите синове – Констанс и Констанций II в Сердика е свикан Сердикийският събор в 342 г., знаково събитие в историята на християнството, което целяло да обезпечи църковния мир в империята.

Снимка 1. Завладяването на Тракия от Рим. В битката участваха легионерите от Asociatia Culturala Tomis – гр. Констанца, Румъния

Фестивалът, който ни напомни за тези епохални събития, бе организиран от сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице” (в превод от латински „Заветът на предците от Сердика”) с подкрепата на Столична община, Регионален Исторически музей – София, Кръжок по римско право на Юридическия факултет на СУ и Лятна школа по класически езици.

Домакините бяха поканили групи за антични възстановки, посветили дейността си на проучването, адаптирането и популяризирането на обичаи, религиозни и цивилни ритуали, обреди, облекло, въоръжение и др. от живота през ранния и късния период на Римската империя.

Така гостите на фестивала можаха да наблюдават на живо групата на Четиринадесетия легион (Legio XIV Quartodecimanii), известен и като Квартодецимани, от Австрия, които показаха изключително добра екипировка, максимално близка до автентичната, на късноримските легионери; групата на Асоциация Културала Томис (Asociatia Culturala Tomis) от Румъния, при които акцентът е в пресъздаването на сцени от живота и бита на римляните и варварите както през ранната, така и през късната античност; групата за исторически възстановки „Антична Тракия” – Ямбол, специализирани главно в пресътворяването живота на траки, келти, готи и германи; пловдивската група „Ситалк”, чиито интереси обхващат тракийските племена от IV в.преди н.е. до късната античност; Nova Roma и Familia Gladiatoria от Унгария с гладиаторски игри и римски ритуали.

Снимка 2. Тракийски пир. Група за исторически възстановки “Антична Тракия”- Ямбол

Снимка 3. Тракийски пир. Група за исторически възстановки “Антична Тракия”- Ямбол

Сред по-интересните моменти, които бяха представени на Западната порта на някогашна Сердика, бяха гражданската война между Константин и Лициний, тракийски пир, Сердикийският събор, завладяването на Тракия от Рим, погребение на готски вожд и, разбира се, много зрелищни гладиаторски игри (между другото за първи път в България бяха представени гладиатори тип Crupellarii, целите облечени в железни доспехи, и Laquearius, използващи ласо).

В Античния комплекс Сердика на площад „Независимост” гостите присъстваха на ритуал по основаването на града, посрещане на Константин Велики, съдебен процес срещу християните, провъзгласяването на Едикта на Галерий, робски пазар и др.

Снимка 4. Робски пазар

Снимка 5. Улицата на занаятчиите

Снимка 6. Военна екипировка

Ще бъде чудесно, ако след това успешно първо издание на „Сердика е моят Рим”, фестивалът продължи да се провежда ежегодно и София започне да популяризира изключително богатото си антично минало. Интересът към наследството ни от античността е голям и е много важно на него да се отговори адекватно, за да развие столицата ни пълния си потенциал на културна дестинация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *