Друиди,  Келтски свят,  Ритуали,  Традиции

44 непознати факта за Друидите

взето от: https://bg.littlestprettythings.com/44-occult-facts-about-druids

Уважаеми приятели ! Тази статия е направена като комикс в лек ироничен стил, но тя обяснява доста исторически факти за друидите лесно и интересно. Коригирането на ужасния, явно автоматичен превод – от мен

Когато повечето хората чуят думата „друид“ си представят картината от „Сламения Човек“ или може би група хипитата, пеещи монотонно пред Стоунхендж. Историята на друидите. обаче се простира на хиляди години. Ето 44 интересни факта за тези мистериозни хора.


44. Келтска култура

Терминът „друид“ е свързан с религията на келтското общество. Келтите били древни народи, които някога населявали цяла Западна Европа, макар че често се свързват с Великобритания и Ирландия /освен, ако не сте фен на Астерикс/

Druids facts

43. Заклинам те !

Макар че няма намерени келтски източници от Желязната Епоха, друидите били описани в ирландска и уелска митология. Друидите били магьосници или пророци, предсказващи съдбата. Те имали много власт, според християнската представа за стари религии.

Druids facts

42. Преведи това

Името „друид“ идва от латинската дума “druides,” която може да се намери и в старогръцкия език. Римляните, изглежда използвали думата като буквален превод от оригинален келтски език. Смисълът й е горе-долу като „познавач на дъб“ или „наблюдаващ дъб“, но също така се употребява като „магьосник“

Druids facts

41. Стара традиция

Има доказателства, че друидите практикували религията си преди 25000 години. Има пещери във Франция и Испания, с рисунки на древни животни, също така са открити древни могили и съоръжения подобни на Стоунхендж, благодарение на друидите и тяхната религия.

Druids facts

40. Писано от победителите

Повечето информация за друидизма идва от историческите документи, писани от древните римляни, а по-късно от християните. Това не говори добре за обективността, защото келтите и римляните постоянно воювали, а християните са завладели повечето от келтския свят. Така че не трябва да вярваме на всяка дума, казана от римляните и християните по отношение на келтите, а да имаме „едно на ум“

Druids facts

39. Запомни това

Основна причина за това, че друидите не оставили писмени източници е фактът, че всички ритуали се изпълнявали устно. Друидите били длъжни да знаят всички заклинания, ритуали и мъдрости наизуст. Според Юлий Цезар, друидите можели да изкарат 20 години в обучение, което ни прави по-спокойни, когато караме неплатен стаж.

Druids facts

38. Високопоставени лица

Съгласно Юлий Цезар друидите били най-уважавани хора в келтското общество, след благородниците. Те били повече от религиозните деятели, и играели ролята на водещи в келтската общност.

Druids facts

37. Умни глави

Друидите както и цялото келтско общество изглежда са имали доста напреднало развитие за онова време. Съществуването на каменните кръгове подобни на Стоунхендж показва, че те са били добри строители, имали инженерни и математически способности. Освен, разбира се, ако не смятате, че Стоунхендж бил построен от извънземни или нещо от този сорт.

Druids facts

36. Знай мястото си

Друидите се разделяли на три категории. Бардовете отговаряли за запазване на историята на келтите чрез музиката. Оватите практикували медицина и ясновидство. А Друидите били философи, учители, нещо като Аристотел и Платон за гърците. Когато било необходимо, друидите изпълнявали и ролята на съдии.

Druids facts

35. Под забрана

След като друидите практикували ясновидство и пророчество, те имали право да налагат забрани върху някой. В ирландска митология забраните били като правила, като наричания, които предпазвали някого от смъртта. Те се приемали като благословия или проклятие, в зависимост от ситуацията. Обикновено забраните се отнасяли до героите, които понасяли ударите на съдбата, когато им се налагало да ги нарушат.

Druids facts

34. Талиесин

Един от най-известните друиди е бил Талиесин. Малко неща знаем за него, той бил известен Бард, който е пял поне на трима британски крале. С течение на времето той се превърнал в легендарна фигура и бил свързван с Бран Благословения и дори Крал Артур.

Druids facts

33. Боговете искат кръв

Когато пишат за келтите римляните винаги отбелязват ритуалите със човешки жертвоприношения за боговете. Тук има място за спорове, но вероятно друидите са правили жертвоприношения за различни богове по различни начини. Едно божество изисквало хората да бъдели обесени, докато другите богове настоявали да ги удавят. Понякога за тази цел използвали пленници и престъпници и подозираме, че някои от тях предпочитали смъртта. Вероятно друидите много биха се зарадвали, ако можели да разберат колко силно са вдъхновили Джордж Р.Р.Мартин /американски писател на фентъзи и научна фантастика, сценарист и телевизионен продуцент – забележка на преводача/

Druids facts

32. Фенове на залесяването

Едно от сигурни неща, свързани с келтската религия били свещени горички. Дъбрава с разнообразни дървета, в която друидите избирали определени места за своите ритуали. Дори самото им име подсказва /както посочихме по-горе/, колко важни били дърветата за друидизма.

Druids facts

31. Imbas Forosnai

В древна Ирландия имало традиция, наречена Imbas forosnai, или дарбата на ясновидство. Тя със сигурност се практикувала от големите поети на Келтска Ирландия. За келтите духовната истина винаги се предавала чрез поезията. В това все още вярват доста хора и днес, и ние се чувстваме някак излъгани от липсата на ясновидство.

Druids facts

30. Мерлин – Друид ?

Много хора знаят, че Мерлин бил магьосник или вълшебник, но има и предположения, че Мерлин бил вдъхновен от друидите. По-ранните му изображения приличат на друидските. Древните източници посочват за един ненормален човек с име близко до Мерлин, който служи като друид на краля.

Druids facts

29. Умирай трудно 3

Една от най-невероятните вярвания на друидите била за това, че човек може да има „тройна смърт“. Обикновено за това се подразбирало индивидът да бъде ранен, обесен и удавен. Причината за такава смърт обикновено било предварително предсказано наказание и на практика имало само няколко потвърдени случаи за това, което показва колко невероятна е „тройната смърт“ в реалния живот.

Druids facts

28. Всичко винаги по три

Цифрата три била много важна за друидизма. Освен „тройната смърт“ и трите съсловия на друидите, в Галия вярвали, че Вселената е разделена на три части. Келтите също така са приели древния символ на три свързани спирали, известен като трискелион.

Druids facts

27. Интерес към Британия

Когато римляните за първи път нахлуват във Великобритания под командването на Цезар, те правят много открития за това как живеят британците и какво е Великобритания. Самият Цезар твърдял, че Британия е мястото, откъдето тръгнал друидизмът и оттам бил докаран до континентална Европа. Без съмнение, Британският борд по туризъм ще бъде развълнуван от тази хубава подкрепа на британската култура.

Druids facts

26. Свещеният Остров

В Британия има място свещено за друидите и това е остров Ynys Mon, известен също като Ангълси /Anglesey/. Исторически документи доказват това, като се стараят да не го отразят или да го третират като вражеска база. Той е споменат заради събирания в свещени гори и много паметници .

https://www.littlestprettythings.com/img/things/862/44-occult-facts-about-druids-18.jpg

25. Ритуалът с дъб и имел

Според известния римски историк Плиний Старши, друидите правили ритуал, когато отривали имел растял върху дъб. Това е било духовен „късмет“ за келтите, заради което друидите жертвали два бели бика, докато режели имела със златен сърп. Те смятали, че имелът бил противоотрова. Описания на Плиний повлияли на начина, по който гледаме друидите днес.

https://www.littlestprettythings.com/img/things/862/44-occult-facts-about-druids-19.jpg

24. Празник Мейдей

В Уелс, друидите и останалите келти празнували Калан Май в първия ден на месец май. Тази дата се отбелязвала като средата между лятото и зимата, затова двата сезона се борили, а хората правели възстановки на тази борба. Този ден бил и време за гадаене и връзка с умрелите. Традицията за запалване на големи огньове се запазила в Уелс дълго след като друидизмът бил ликвидиран.

23. Равни възможности

В ирландска митология има няколко друиди жени. Това всъщност е толкова обичайно за ирландците, че те имат повече от една дума за жена друид. Някои от по-известните друиди жени, включително Biróg, Bé Chuille и Dornoll, изигравали важна роля в митологията.

22. Стефан Кинг да си изяде ушите от яд !

Като повтаряме още веднъж, че ирландската митология е най-добра по рода си, нека да кажем за силата, приписвана на друидите, известна като féth fíada. Тя представлявала омагьосана мъгла, която използвали друидите, за да се скрият от враговете си, ако се налагало. Естествено този удивителен детайл от митологията по-късно бил откраднат и вкаран в живота на ранни християнски светци.

21. Отвъдният живот

В друидизма имало няколко различни представи за отвъдния живот, но смисълът бил еднакъв за всички келтски народи. След смъртта хората попадали в Отвъдното – мястото, свързвано с удоволствията и празниците. Воините празнували заедно, хората били завинаги млади, а времето не променяло нищо. Митологичните герои можели да посещават Отвъдния свят и да се връщат в реалния живот, а някои вярвали, че след смъртта следвало прераждане.

20. Проклетите римляни

Римляните мразели келтите, Юлий Цезар направил кариера със завладяването на Галия. След него и други императори водели война с друидите, в опит да премахнат тази религия за сметка на римската. Предполага се, че Август е наредил друидите да нямат право на римско гражданство.

19. Клането на Острова

Британия отнела малко повече време за завлядяването от римляните, затова империята решила да удари там, където най-много боли. Тацит гордо описал ужасното нападение на остров Ynys Mon от римския полководец Светоний Павлин / Suetonius Paulinus /, който изклал друидите и разрушил могилите.

18. Влязоха християните

Постепенно римляните приели християнството, религията, която останала дори след изчезването на Римската империя. Християнството довършило унищожаването на стария друидизъм, като превърнало друидите в акушерски и селски врачки. Обаче християните присвоили много неща от друидизма, като ги вкарали в собствената си вяра.

17. Ние също ще използваме това !

Друидите се прекланяли на сезонното равноденствие и слънцестоене, защото вярвали, че животът бил безкраен цикъл от обновление. Тяхната дума за зимното слънцестоене била „Юл“, което подсеща хората за същата традиция, открадната от християните за коледния прадник.

16. Ирландски Герой

Свети Патрик удостоен с титлата „Светеца на Ирландия“, защото я направил християнска, бил известен с това, че оспорил, а след това и унищожил класа на друидите в Ирландия. Авторът Murchiú дори пишел, че друидите получили знамение, че Св.Патрик щял да дойде и да ги победи. В това предсказание Св.Патрик бил представен като луд, което показало колко е бил мразен от враговете му.

15. Едно ново начало на умрял франчайз

Може би ще се учудите от факта, че модерният друидизъм не само съществува, но и процъфтява в нашето време, с хиляди привърженици, които смятат себе си за част от Нео-друидизма. Хората все още спорят за точното определение, понякога го наричат нова религия, духовно движение, а хипитата виждат в това дело възможността да губят време.

14. Връщане на миналото

Древната келтска религия била премахната само през първите хиляда години от християнството, когато новата религия доминирала в света след разпадането на Римската империя. Обаче към 1700-та година хората започнали да гледат назад и преизвикали нещо като ренесанс на друидизма. Сред тези хора бил художник и поет Уилям Блейк.

13. Защо е тази промяна в сърцето ?

Имало няколко причини за връщането на друидизма от пълното забвение. По онова време започнала ерата на географските открития, която открила аборигените на Американския континент. Докато повечето хора са ги приемали като диваци, някои ги харесвали за близостта към природата и техния духовен мир, независимо от факта, че никога не са били християни. Също така някои древни текстове тогава са били разчетени и дали на хората изцяло нова информация за келтските си предци, а това довело до известна носталгия по миналото.

12. Борба за Камъните

Стоунхендж остава най-известното място за поклонение от друидите, както стари, така и нови такива. През 1905г. на церемонията в Стоунхендж са се събрали около 300 нео-друиди, независимо от факта, че вестниците им се подигравали. Претръпвам от мисълта, какво щяха да направят Twitter и Tumblr, ако бяха достъпни тогава.

11. Почти като Индиана Джоунс

Уилям Стъкли /William Stukeley/ бил един от истинските археолози, затова не е удивително, че е влязъл в друидизма. Той основал дружество на друидите в Лондон, което според него било подкрепено от Принцесата на Уелс.

10. Религията на Ал Гор

Нео-друидизмът е пряко свързан с природата, а участниците му я смятат за свещена. Затова не се учудвайте, че много нео-друиди са и яростни природозащитници.

9. Каква точно е Вярата ?

Нео-друидите почитат различни богове и нямат точни правила за това. Те вярват в общуването с духовете по време на ритуалите. Има старо ирландско поверие, че желязото отблъсква духовете, затова друизите избягват на ползват каквото е да е желязо по време на ритуалите си.

Druids facts

8. Уважение към предците

Съвременните друиди вярват във връзката с техните предци и показват голямо уважение към тях. Това бе причината за големи нео-друидски кампании за погребване в земята на всички скелети от музеите и научните лаборатории. На което учените отговориха с тяхната логика.

Druids facts

7. Направете тук някакъв ред !

Понеже днес никой не може да каже, как друидите трябва да действат, а и всеки има собствено виждане, какво точно трябва да прави, може да се каже, че съвременното друидство има доста шарена структура. Някои организации използват трите съсловия – Барди, Овати и Друиди, както е било в Желязната Епоха, а другите предпочитат по-свободна структура.

Druids facts

6. Животът е празник !

Нео-друидите празнуват осем духовни празника годишно. Четири от тях са свързани с равноденствието и слънцестоенето, а другите са измислени по логиката, колко често трябва да са празнували друидите. Интересно е, че тези празници винаги съвпадат с Уика фестивали.

Druids facts

5. Шегата, която не умира !

През 1963г. група студенти от Колежа за либерални изкуства в Минесота имали проблем с едно правило, което гласяло, че всеки учащ трябва да е член на религиозна организация. Тогава студентите решават, че най-добрият начин за протест срещу това правило е да учредят Дружество на Реформираните Друиди на Северна Америка – нещо, като показване на среден пръст на ръководството на колежа. Тази идея имала ефект и още следващата година „религиозният ценз“ бил премахнат. За учудване обаче, RDNA (както сега се нарича тази организация), която е започнала като на шега срещу уика-правилата, доста надживя оригиналната си идея. През 2005г. членовете й се броят в хиляди.

Druids facts

4. Какво може и какво не може да прави друидът ?

Нео-друидите нямат универсална инструкция за ритуалите, но те обикновено ги правят навън, когато слънцето е в пика си. Групата застава в кръг и извиква четирите вятъра, докато се раздава обредна храна и напитки. По този начин и чрез медитацията те призовават енергията на земята. След което, спазвайки проверена от времето британска традиция, всички отиват в местния пъб.

Druids facts

3. Ние измислихме Хелоуин

Едно от нещата, създали Хелоуин е свещеният ден на Сауин /Samhain/. Той бил последен празник на реколтата, както и ден на свръхестественото и духовното. Друидите твърдели, че на Сауин границата между живите и мъртвите е минимална като в никой друг ден. И естествено християните пригодили този обичай, като го превърнали в ден на страха и плашещи призраци, което има някакъв смисъл само за езичниците

Druids facts

2. Събраните мъртви

В продължение на годините се намират тела на хората, които се запазват в торфени блата, дори се появи терминът „блатните тела“ И ако това подсеща някои хората никога да не стъпват в торфени блата, археолозите продължават да правят открития там. Откриват се много тела от Желязната Епоха, като най-добрият екземпляр е „Човекът от Крогън“. Според проучванията за живота и смъртта на този човек, най-распространеното мнение е, че той бил убит като човешко жертвоприношение в името на един от много келтски богове, почитани от друидите.

Druids facts

1. Все пак е по-добро от изгаряне на хората

Самият Юлий Цезар писал за ритуалите на друидите, свързани с човешките жертвоприношения, за които бил свидетел, като най-ужасяващото от тях е било прочутия „Сламен Човек“. Цезар пише, че друидите правили грамадна по размерите фигура на човек от дървени елементи и вкарвали жертвите вътре /в идеалния случай те са били престъпници, осъдени на смърт, но и робите се добавяли „за пълнеж“/. След което дървената фигура се запалвала и хората вътре изгаряли живи. Този пример се подава във възможно най-черните тонове срещу друидите, но е важно да отбележим, че Цезар цял живот е воювал с келтите, и подобна информация от него не може да се смята за достоверна.

Druid Facts

Източник: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *