Традиции,  Храна и Кухня

Къде се произвежда най-вкусната бира в Европа?

27. 05. 2011г., автор: Цвети Тошева , взето от: https://travel.rozali.com/turizam-polezno/p15931.html

Дестинация:
МюнхенГермания; АмстердамХоландия; Чехия;

Позната на света от древни времена, днес бирата се нарежда сред любимите питиета и на мъже, и на жени. А няколко европейски държави са превърнали производството на бира в своя история.

Знаете ли къде се произвежда най-вкусната бира в Европа?

Къде се произвежда най-вкусната бира в Европа?

Бирата е може би най-популярната и най-стара напитка в света. И въпреки че мнозина приемат консумацията й като проява на лош вкус, истинските ценители й се наслаждават заради блажения вкус, успокояващия ефект и полезните й здравословни качества. Да точно така, здравословни. Тъй като бирената мая (която се използва за ферментация на бирата) е богат източник на хранителни вещества (включително магнезий, селен, калий, фосфор, биотин и житамини от В групата), много често бирата е наричана „течен хляб“ или „течна баничка“. А алкохолът, съдържащ се в нея е силен антираков агент. Но разбира се, говорим за умерена консумация на бира. И не мислете, че от бирата се оформя бирено коремче. Причина за него е липсата на движение.

Кратка история на бирата

В Европа бирата се появява преди около 3000 години, благодарение на келтските и германските племена. До VII в. се произвежда и продава в манастирите, а съставът й включвал плодове, мед, упойващи билки, подправки и различни растения. Напитката се консумирала предимно в домашни условия и дори нямала силно опияняващия ефект, от който не рядко ни боли глава. Хмелът като съставка се включва едва през IX в., а през XVI в. херцогът на Бавария – Уилям IV, издава харта за чистота на продукцията, според която бирата да се прави само от вода, хмел , ечемик и малц – формулата, която познаваме днес.

Къде се произвежда най-вкусната бира в Европа?

Предимствата на европейската бира е признал дори един от седмината основатели на Съединените американски щати Бенджамин Франклин: „Бирата е доказателство, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи. Ако опитате дори глътка от блудкавата американска жълтеникава течност, вероятно ще възразите. Но ако последвате пътя на бирата в Европа, ще мислите като мен“. Като отклик на неговите думи, днес туристи от цял свят се стичат към стария континент с желанието да опитат най-вкусните разновидности на любимата си напитка. Ако и вие сте сред тях, изберете една от следните дестинации, където се произвежда най-вкусната бира в света.

Най-вкусната бира в Европа е в Прага , Чехия

Родината на 2 от най-известните марки бира в САЩ – „Будвайзер Будвар“ (Budweiser Budvar) и „Пилзен Уркуел“ (Pilsen Urquell), всъщност е Чехия. Първата се произвежда в пивоварните в град Ческе Будейовице (старо име Будвайз), на около 200 км от Прага, а втората – в пивоварните на град Пилзен, на около 90 км. от Прага. Другите първенци на чешката пивоварна традиция са „Старобърно“ (Starobrno) и „Старопрамен“(Staropramen).

Ако нямате възможност да се разходите до градовете – първоизточници на продукцията, в столицата също се предлагат във всяко заведение. На практика, тук бирата в заведенията е по-евтина от водата, така че защо не си поръчате една ледена халба (почти сигурно е, че ще бъде наливна) за кратка почивка? Или пък можете да посетите най-голямата „бирена градина“ в Прага – ресторант – пивоварна „У Флеку“, където ще научите интересни подробности за производството на бирата, докато вкусвате от апетитните ястия и неповторимото чешко PIVO.

Къде се произвежда най-вкусната бира в Европа?

Най-вкусната бира в Европа е в Мюнхен, Германия

Този германски град е известен не само с престижните си университети и високия стандарт на живот, но и ежегодния фестивал на бирата – „Октоберфест“. За щастие, благодарение на богатата баварска пивоварна култура, за да опитате една от най-хубавите бири в Европа, не се налага да съобразявате програмата си с бирения празник.

Из цял Мюнхен и околностите му, са устроени т.нар бирени градини (открити заведения за консумация на храни и бира), където заедно с всевъзможните наденички, печени картофи, ребърца и тестени изделия, можете да пиете всякакъв вид висококачествена бира. Коя да си поръчате? „Аугустинер“ (Augustiner – най-старата пивоварна марка), Шпатен (Spaten), Льовенбрау (Loewenbrau) и тъмно Хофбрау (Hofbrau), например.

Най-вкусната бира в Европа е в Амстердам, Холандия

Всички са чували марките „Хайнекен“ (Heineken), „Гроулш“ (Grolsch) и „Амстел“ (Amstel)? Но тях ги продават и в България. Вярно, с много по-ниско качество и различен вкус, но все пак – същите. Макар холандското пивоварно производство да е сравнително младо, страната може да се похвали със завидно количество марки бира.

Защо докато си почивате от вело обиколката на града, или след като разгледате музеите на Ван Гог и Ане Франк, например, не поседнете в някое заведение, за да охладите настроилата се на културна вълна душа с класическата бяла бира Wieckse Witte или пък с „Бавария Премиум“ (да, въпреки името си – Bavaria Premium, тя е холандска марка).

Къде се произвежда най-вкусната бира в Европа?

Най-вкусната бира в Европа е в Брюксел, Белгия

Дори да не ви е известно, е факт – белгийската бира е сред първенците в пивоварното производство. Тя се прави още от Средновековието и днес вече поддържа над 120 пивоварни, в които се произвеждат над 500 различни марки с всевъзможни цветови и вкусови характеристики – от лека и светла бира през жива бира  (наричана още прясна, защото не е минавала през химичните процеси пречистване и пастьоризиране), до зимна бира (наричана още коледна, защото се произвежда през декември; съдържа повече алкохол, и подправки).

Най-популярната марка белгийска бира, без съмнение, е „Стела Артоа“ (Stella Artois). Но по-добре опитайте уникалната Трапистка бира – произвеждана в едно от шестте трапистки абатства (основани от монашески ордени, напуснали Франция в началото на XIX в.) на Белгия, или марките „De Koninck“ и „Leffe”, например. А в района на Брюксел е разпространено т.нар Брюкселско шампанско – марката „Gueuze“. Повечето марки се продават бутилирани, а чашите са специално подбрани да усетите по-добре вкуса (като виното).

Най-вкусната бира в Европа е в Дъблин, Ирландия

Освен висококачествено уиски, Ирландия е популярна и с производството на една от най-вкусните бири в света. Именно от тук произлиза и всеизвестната марка „Гинес“ (Guinness). Но тя далеч не е единствената. Освен другата традиционна бира – „Харп“ (Harp), можете да избирате измежду още десетки вкусове и цветове на напитката.

Едно от най-популярните места за консумация и производство на бира в Дъблин е фабриката „Портър“ в квартал „Темпъл Бар“ (Temple Bar) – любимо място за нощни забавления на туристите и културното лице на града през деня. В „Портър“ ви очакват 9 различни вида бира, произведени на място и предлагани с търговска цел, за редовни посетители и за случайни минувачи.

https://i.rozali.com/photos/14850_4.jpg

Най-вкусната бира в Европа е в Лондон, Великобритания

Английските пъбове (кръчми) са известни по цял свят. А знаете ли, че в цяла Англия се предлагат над 2000 марки бира? И със сигурност по-голямата част от тях можете да намерите в най-разпространената форма на заведения в страната – пъбът. С оригинална фасада, изпъстрена или с разноцветни капаци на прозорците, или със средновековни мотиви, а защо не и с варварски, кръчмите имат статута на институция. Така че в никакъв случай няма да останете разочаровани от избора на бира.

Къде да отидете? Едни от най-популярните заведения, дори с историческа стойност, са „Котвата“ (The Anchor), “Мястото на Уитби“ („The Prospect of Whitby“), а защо не и „Бар Наздраве“ (Cheers – вдъхновен от едноимения сериал).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *