Традиции,  Храна и Кухня

Липа – ароматна, разкрасяваща и медоносна билка

23.12.2009г., автор: Ели Йорданова , взето от: https://zdrave.rozali.com/bilki/p12110.html

Липата е едно от най-медоносните, полезни и ароматни растения. Тя е богата на лечебни вещества и е често срещана билка. Намира приложение както в медицината, така и в парфюмерията. Как да използваме липата и какви са другите й лечебни свойства?

Липа – ароматна, разкрасяваща и медоносна билка
Липа – ароматна, разкрасяваща и медоносна билка

Използват се съцветията и присъцветниците, събрани по време на цъфтеж.  Цветовете на липата съдържат около 0,06% етерично масло, с главна съставка сесквитерпеновия алкохол фарнезол, на който се дължи характерната миризма на растението. Билката е богата още на гликозиди, агликони, сапонини, танини, провитамин А, витамин С, горчиви вещества, захари, восък, слузни вещества.

Липовият цвят притежава потогонно, леко дезинфекционно (противомикробно), противоспастично, противовъзпалително и диуретично действие. От цветовете на липата се прави чай, който помага при температура и възпаления на горните дихателни пътища (ларингити, фарингити, трахеобронхити). Липовият цвят се използва и за някои заболявания на пикочните пътища. Също и при виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, пресипнал глас. Чаят от липа, подправен с мед, помага и за успокоение и добър сън. Препоръчително е да се пие преди сън.

Като запарка или отвара липовият цвят се използва и външно за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина.

Народната медицина пък препоръчва отвара от липов цвят, под формата на бани, при изгаряния, кожни обриви, хемороиди, ставни болки, шарка.

Отварата от липа намира приложение в различни маски за коса, които подсилват русия цвят на косата. Хидрозолът от липов цвят (дестилирана вода) е много ценен, заради успокояващите му качества. Той може да бъде използван като тоник за лице или като добавка във воднисти кремове за силно чувствителна кожа. Заради успокояващото действие върху кожата е много ценна добавка и в нощните кремове. Релаксиращото действие на аромата на липата го прави много харесван за ароматерапия. Вероятно заради трудно извличане на етеричното масло не е толкова широко използван.

Липовият цвят се продава във всяка една аптека под формата на пликчета с чай или насипно в кутии. Най-сладък обаче е чаят от собственоръчно набран и изсушен липов свят. Брането на липа може да се превърне както в полезно, така и в приятно занимание. Цветовете се събират, когато повече от половината са разцъфтели, а останалите са започнали да се разтварят. Берат се с ръка заедно с присъцветния лист. При брането цветовете не трябва да се мачкат, защото при сушенето потъмняват. Набраните цветове се сушат на сянка или в сушилня при температура до 45°С дотогава, докато цветната дръжка стане чуплива при огъване.

Как да приготвяме липата?

  • Запарка се приготвя от 1 супена лъжица ситно нарязан липов цвят, запарен в 250 мл. вряща вода. След около 20 минути запарката се прецежда и се пие гореща.
  • Отвара от липа се приготвя от 100 г. липов цвят и 2 л. вода. За гаргара се запарва 20 гр. липов цвят в 250 мл. вряща вода, като в топлата отвара може да се прибави и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.
  • Цвят от липа, накиснат 8 часа в червено вино, в съотношение 1:10, се препоръчва при анемия и има тонизиращо действие.

Външно приложение – 2 супени лъжици от билката се заливат с 500 мл. вряла вода. Кисне 1 ч. Пие се вместо вода при ядене по 100 мл. 

  • Сварени с оцет, цветовете на липата са ефикасно средство срещу косопад. Пригответе липов чай по познатата рецепта. След измиване на косата, изплакнете с хладката отвара.
  • Отварата от липа се използва и за маска за лице – за успокояване и избистряне на кожата. Лицето се намазва с отвара от липов чай, в който е разтворена една лъжичка пчелен мед. Маската трябва да престои 10-15 минути. След това лицето се изплаква с хладка вода и се наплисква обилно със студена.
Липа – ароматна, разкрасяваща и медоносна билка

Липата е и чудесно алейно дърво, примамващо със силния си и приятен аромат и широката сянка, която хвърля.

Любопитно за липата


Липата е позната още от древността. Келтите са смятали липата за свещено дърво и племенния съд се е събирал под него при решаването на важни дела, като се е приемало, че дървото ще следи за справедливостта и правосъдието. Заради сърцевидната форма на листата, липата е свързвана с богинята на любовта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *