История,  Келтски свят

Кулата на Херкулес – стражът на Атлантика

16. 10. 2012 г., автор: Цвети Тошева , взето от: https://travel.rozali.com/po-sveta/p20502.html

Дестинация:
Ла КоруняИспания;
На брега на Атлантика, величествена и несломима като същински страж, вече над 2 хилядолетия се извисява Кулата на Херкулес–най-старият морски фар в света. Да се насладим заедно на паметника, свидетелстващ за блясъка на една отдавна отминала епоха.

Кулата на Херкулес – стражът на Атлантика

Издигаща се върху 57-метров скален пиедестал (своеобразен полуостров) край пристанището на град Ла Коруня в северозападна Испания, Кулата на Херкулес, която римляните приемали за фигуративен край на света, сега се смята за най-емблематичната забележителност на целия регион Галиция.  Тя е единственият фар от гръко-римската античност, запазил структурната си и функционална цялост и все още използващ се за морска сигнализация. Построен през I в., вероятно за да навигира редовния трафик от Атлантика и през Средиземноморието към Западна Европа, до днес той не е спирал да действа, което на практика го превръща в най-стария действащ фар в света.

Кулата на Херкулес – стражът на Атлантика

От латинския надпис в основите на постамента се предполага, че Кулата на Херкулес е построена от архитекта Гай Севиус Лупус при управлението на император Траян, в чест на римския бог на войната Марс. И тъй като някога по тези земи се намирал древният град Бригантиум, до ХХ в. тя била известна с името Фарум Бригантиум (Фарът на Бригантия). Легендите обаче разказват друго. Според една от тях, с която именно се свързва и името на фара, на това място, след 3 денонощия битка, Херкулес най-сетне сломява своя враг – тираничният великан Герион. След като заравя главата и оръжията му в земята, най-силният сред боговете нарежда на това място да бъде построен град. В чест на делото му пък римляните построяват едноименната кула, която и днес Ла Коруня изсбразява на герба си заедно с череп и кръстосани кости.

Кулата на Херкулес – стражът на Атлантика

В съответствие с друга легенда пък, в непосредствена близост до фара, като нейн своеобразен пазач, се издига колосална скулптура на келтския крал Бреоган. Според преданията именно основателят на келтската нация построил на това място гигантска кула, от чийто връх синовете му да могат да наблюдават далечните зелени брегове, чийто блясък можел да се види чак в Ирландия. Разбира се, многовековното съществуване върху скалния бряг се отразява върху целостта на Кулата на Херкулес. Ето защо през XVIII в., по настояване на крал Карлос III и под ръководството на морския инженер Еустакио Джанини, оригиналната 34-метрова кула на фара е възстановена в първоначалния й вид, а към нея са надстроени още 2 етажа с осмоъгълна форма, така че крайната височина на съоръжението достига 55 м. Така то се превръща във втория най-висок морски фар в страната, след този в град Чипиона.   

Кулата на Херкулес – стражът на Атлантика

В продължение над 150 години Кулата на Херкулес претърпява и редица технически обновления. Фенерът и осветителната система са подновени според последните за времето иновации, куполът на камбанарията – с по-висок, а около основите е добавена платформа. Достроени са няколко сервизни помещения, ремонтирани са пътищата за достъп, а вътрешното стълбище е изградено изцяло от камък. В този си вид, през 1926 г. фарът бива включен на електрическо захранване с видимост 32 морски мили. Нещо повече, през 90-те години на XX в. са предприети археологически разкопки в основата на паметника, при които са открити основите на римски сгради и които днес можете да разгледате във вътрешността на кулата. 239 стъпала пък ще ви отведат до най-високата й точка.

Кулата на Херкулес – стражът на Атлантика

Теренът около Кулата на Херкулес също бива култивиран. Аранжиран е открит скулптурен парк – музей, показващ над 15 произведения на известни артисти на ХХ в. (сред които Пабло Серано и Франциско Леиро), пръснати върху килим от идеално поддържана зеленина. Те са тематично свързани с произхода на кулата, с двамата й митологични създатели или с функциите, които има. За местните жители обаче с най-голямо значение е споменатата по-горе скулптура на крал Бреоган, смятан за техен митологичен баща. Особено важна част от парка – музей са скалните форми Монте дос Бикос, датиращи от Бронзовата епоха, които са най-древното доказателство за живот в района. Стърчащи като армия от войници в сходна форма, но с липсващи сегменти, върху повърхността си те пресъздават рисунки, съчетаващи кръстове, знаци и геометрични форми. 

Кулата на Херкулес – стражът на Атлантика

Друга интересна атракция край Кулата на Херкулес (и също в пределите на парка), е Мюсюлманското гробище. То е с правоъгълен план, оградено от стена и аркаден вход, през който се стига до малък озеленен двор с фонтан. В единия край на този двор се вижда параклис с укрепен купол и декориран с бляскава керамика.   Вероятно ще се учудите от присъствието на този обект в района, но за това си има причина, при това благородна. Гробището е построено по време на Испанската гражданска война (1936 – 1939 г.) за мюсюлманските войници, които не били съгласни да бъдат погребвани в християнска земя.

Кулата на Херкулес – стражът на Атлантика

И въпреки че през 60-те години костите им били преместени, а мястото на практика – неизползваемо, то не е разрушено от уважение. Дори при възстановителните дейности около Кулата на Херкулес през 90-те години бива възстановено като културно-исторически паметник.  И така, считана за национален паметник на Испания и част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, Кулата на Херкулес е доказателство за познаването на сложна навигационна система в античността и за утвърждаването на пътя през Атлантика към Западна Европа. Както подобава на един същински страж на морето! Приветствайте го лично.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *