Занаяти,  Изкуство

Как да нарисуваме традиционната келтска плетеница ?

16.12.2009г., от Деби Ходж /Debbie Hodge/ в Paper Techniques for Scrapbooking /“Техники за лепене на изрезки в албуми“/

Автор: Мишел Хоутън /Michelle Houghton/. Снимки на автора

https://debbiehodge.com/2009/12/how-to-draw-a-celtic-knot-pattern/

Превод: Сурен Исраилян, 06.10.2019г.,

CELTIC KNOTS: the history, variations, and meaning
https://www.irelandbeforeyoudie.com/celtic-knots-the-history-variations-and-meanings-of-these-irish-symbols/

Келтските плетеници или възли са особен „лабиринт“ от усукани и завъртяни линии. Те се определят като плетеници без начало и край.

Келтските възли са от малкото неща в изкуството, с доказана принадлежност към тази култура. Плетениците и сега често се използват в съвременното декоративно изкуство. Искате ли да разберете как да нарисувате тези прекрасни орнаменти ?

Аз мога да ги рисувам и ще ви покажа, как се прави една типична плетеница. Също така ще ви дам и няколко идеи, как да използвате келтските възли, когато започнете сами да ги рисувате с различни размери за вашите лични неща. За целта ви трябва карирана хартия, молив, линия и един цветен химикал или молив, като за начало.

Често казано, това не е лесно занимание ! Но аз се научих като навлизах стъпка по стъпка, както обикновено правя. Рисунките, които прилагам ще ви помогнат не по-малко от текста, така че сверявайте всичко с тях. 

Стъпка 1 – Върху вашата карирана хартия нарисувайте правоъгълник с точки. Аз го направих с 9 на 7 точки, повторете, ако искате стриктно да рисувате като мен. Но, по принцип, можете да нарисувате правоъгълника с всякакви числа, стига да са нечетни. Точките очертават четирите ъгъла на фигурата и са нарисувани през едно квадратче. 

Стъпка 2 – С помощта на цветния химикал нарисувайте още един правоъгълник – вътре в първия.  Между двата правоъгълника няма празна линия, а ъгловите точки не съвпадат с оцветените  

Стъпка 3 – свържете от ляво на дясно с помощта на линията оцветените точки, така че да има диагонални линии в целия правоъгълник.

Стъпка 4 – направете същото в обратна посока и свържете оцветените точки „на обратно“. Това ще създаде квадратчета в цялата вътрешна част на правоъгълника.

Стъпка 5 – а сега нека да направим външната периферия.  На моята рисунка аз я направих със син молив, за да видите как става, но можете да използвате същия химикал. 

Започнете от четирите ъгъла, начертайте линия от всяка втора цветна точка през всяка втора моливна точка, плюс външна линия по моливни точки на ъглите. 

Схванахте ли ?  Вижте рисунката.  В ъглите рисуваме криви, като започваме отново от оцветената точка през последващите три моливни точки и обратно на следващата оцветена точка.  По този начин „прескачате“ точките през една – вижте рисунката. 

След това, нарисувайте „вътрешни криви“ и ъгли под линиите, които сме начертали.  Стъпка № 5 е най-трудната за обясняване, за което се извинявам !

Стъпка 6 – изтрийте правите ъгли, които повече няма да ни трябват.

Стъпка 7 – започваме да оцветяваме линиите. Аз оцветих моите действия, за да можете да видите, какво точно правя, но по принцип можете само да изтривате ненужни линии. 

Започнете от единния ъгъл, като вървите под или над напречни ленти, с които се пресичате. Виждате ли как изтрих някои елементи, с помощта на оцветяване на линиите – „под“ и „над“ ?   

Стъпка 8 – карайте така през цялата плетеница, докато изтриете ненужните линии. Имайте предвид, че като минавате под и над лентите, ще приключите точно там, където започнахте, защото това е фигурата без начало и край.   

Добре, вече сте направили класическата плетеница. Ако сте се върнали към началото на плетеницата – ПОЗДРАВЛЕНИЯ !

А сега какво да правите с този възел ? Можете да промените размера и да използвате този орнамент за различни неща. Какво ще кажете да направите една дълга тясна плетеница, която да бъде рамка на вашата декорация или самата тя да стане орнамент във вид на дълга висулка ? 

Ако я направите в по-голям размер, може да послужи за фона на картичка или като елемент на художественото оформление.  Плетеницата може да стане рамка на вашата снимка или украса за стена.

Пожелавам ви приятно забавление с плетеницата !

Мишел Хоутън е жена, майка и художник, живеещ в щата Айова, САЩ. Преподаването на изкуството в гимназията, рисуването на “дудълите“/драскулките/,  лепенето на изрезките в албумите и работа с маркери Copic е нейната страст в продължение на 15 години.  Мишел прави обучение в Creative Passion, тя е консултант в Get It Scrapped и Tiffany Doodles, а също така води своя блог Scrapweaver

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *