Български автори,  История,  Келтски свят

Ирландия (Irish Republic)

24.09.2011г., от bgnauka взето от: https://nauka.bg/irlandiya-irish-republic/

https://ichef.bbci.co.uk/news/1024/branded_news/E552/production/_110860785_09dc3761-5d42-48a8-8455-f12b661ad3d5.gif

Ирландската република, официално известна като Ирландия изплува от конфликта белязал раждането и като независима държава, за да се превърне в една от икономическите сили в Европа.

Дълго време под британска власт, Ирландия губи половината си население в десетилетията след Голeмия глад през 40-те години на XIX век, като се превръща в народ на емигранти. Независимост от Обединеното Кралство е постигната след Първата световна война, но с цената на гражданска война и разделение.

След като се присъединява към Европейската Общност през 1973 г., страната се превръща от предимно земеделско общество във високотехнологична икономическа държава. 

Основни данни
Вековете на британско управление предизвикват вълнения, който изригват в насилие по време на Великденското въстание през 1916 г., когато е обявена независимостта. Въстанието е смазано, а много от лидерите му – екзекутирани, но кампанията за независимост продължава.

В началото на 20-те години на ХХ век 26 области (counties) на Ирландия спечелват независимост от Лондон след преговори довели до разделянето. Останалите шест области на острова, част от провинция Улстър, остават в Обединеното Кралство на Великобритания и Северна Ирландия. Разделянето е последвано от едногодишна гражданска война.

Отношенията между Дъблин и Лондон остават обтегнати дълги години след това. В Северна Ирландия изминават десетилетия на насилие в конфликта между тези, чиято цел е обединена Ирландия и тези, които искат да останат в Обединеното Кралство.

През 1998 г., в безпрецедентно и съгласувано усилие да се разреши проблема, правителствата на Ирландия и Обединеното Кралство работят заедно и стигат до договореност относно бъдещето на Северна Ирландия с Договора от разпети петък.

Икономиката на Ирландия започва бърз растеж през 90-те години на ХХ век, подхранвана от чуждестранни инвестиции. Това привлича вълна от пришълци в страната, където традиционно има масова имиграция.

Икономическия разцвет, който спечели на Ирландия името “Келтския тигър” засече, когато страната попадна в рецесия с началото на световната финансова криза през 2008 г.

Ирландия е родина на много англоезични писатели, сред които У. Б. Йейтс, Джеймс Джойс, Самюъл Бекет, Оскар Уайлд и Джордж Бърнард Шоу.

Факти

    * Официално име: Ирландия (на ирландски: Eire)
    * Население: 4.4 милиона (ООН, 2008)
    * Столица: Дъблин
    * Площ: 70,182 кв. км (27,097 кв. мили)
    * Основни езици: Английски, Ирландски
    * Основна религия: Християнство
    * Средна продължителност на живота: 76 години (мъже), 81 години (жени) (ООН)
    * Парична единица: 1 евро = 100 цента
    * Основен износ: Съоръжения и оборудване, химикали, хранителни стоки
    * Брутен национален приход на глава от населението: US $48,140 (Световнат банка, 2007)
    * Интернет домейн: .ie
    * Международен телефонен код: 353

Медии

Обществената електрона медия Radio Telefis Eireann (RTE) доминира радио и тв сектора. Тя осигурява обширни програми на английски и ирландски.

TV3, основната комерсиална телевизия стартира през 1998 г.

Конкурент на местните станции са британските обществени и частни ефирни тв канали. Сателитните програми, включително тези на британската „Sky“, са масово достъпни. Има голям интерес към кабелните телевизии.

Ирландските печатни и електронни медии имат свобода в границите на закона. Радио и тв разпространението се регулира от комисия назначена от Министерството на съобщенията. Комисията за защита на конкуренцията защитава от нелоялна конкуренция в сектора на печата.

Собствеността върху различни медии е разрешена в определени граници – печатни групировки могат да притежават до 25% от радио и тв станции.

Ирландия се стреми за стартира цифрова ефирна телевизия през 2009 г и да преустанови аналоговите предавания през 2012 г.

Преса

    * The Irish Times – национален ежедневник
    * Irish Independent – национален ежедневник
    * Irish Examiner – национален ежедневник, издаван в Корк

Телевизии

    * RTE – обществена, притежава RTE 1, RTE 2
    * TG4 – обществена, на ирландски език
    * TV3 – национална, комерсиална, притежава канала 3 и разпространявана по кабел и сателит

Радио

    * RTE – обществена, собственик на основната станция Radio 1, 2 FM – за поп музика, Raidio na Gaeltachta – на ирландски език, Lyric FM – за класика и култура, както и цифрови канали
    * Today FM – национална, комерсиална
    * Newstalk – покрива част от страната, комерсиална

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *