История

4000-годишна могила показа богатствата си в Уелс

2 юли 2019г., Павел Гълъбов

Друидски богатства, керамика и каменна брадва

https://www.dnes.bg/akoshtete-vqrvaite/2019/07/02/4000-godishna-mogila-pokaza-bogatstvata-si-v-uels.415156

https://img-cdn.dnes.bg/d/images/photos/0415/0000415156-article2.jpg

Археолози извършиха разкопки в могила на 4000 години на остров Ангълси край брега на Уелс и попаднаха на артефакти, сред които фрагменти от керамика от неолита и останки от каменна брадва, съобщи Лайв сайънс.
Могилата се намира на 50 метра от доисторическия паметник Брин Кели Ди, който е построен преди 5000 години. Сред характерните му особености е входът му, който е ориентиран по датата на лятното слънцестоене. Разкопките показаха, че могилата датира от бронзовата епоха, т.е. по-„млада“ е в сравнение в Брин Кели Ди, но някои от намерените артефакти вероятно са по-древни от въпросния паметник, пише БТА.

Дълго се смяташе, че Брин Кели Ди и Стоунхендж са построени от друиди – жреческа каста на древните келти. Неотдавашни изследвания обаче установиха, че тези съоръжения били изградени хиляди години преди идването на келтите на Британските острови. Наличието на могилата, която датира от по-късна историческа епоха, навежда на мисълта, че Брин Кели Ди хилядолетия наред е бил използван като място за ритуали от различни народи.

Според някои исторически източници, друидите изиграли важна роля в историята на Ангълси, но учените не открили никакви доказателства за присъствие на келтски жреци на острова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *