Uncategorized

Кое нелечимо заболяване е известно като „проклятието на келтите“ ?

https://ladyzone.bg/article/koe-nelechimo-zaboljavane-e-izvestno-kato-prokljatieto-na-keltite.html

730 млн. от населението на Земята страда от него

Поне 730 млн. от населението на Земята страда от розацея. Най-често засегнати са жените между 30 и 50 години. Заболяването е известно като „проклятието на келтите“. Това показва и кои хора са най-застрашени от него – тези със светла кожа и такива, при които има член от семейството с такова заболяване. 

Медицината все още не е намерила лек за заболяването, но пък съществуват много ефективни методи за успокояване на симптомите и стопиране на задълбочаването на проблема.

Какво всъщност е розацеята?

Това не е обикновен козметичен проблем, а заболяване, което протича в няколко фази. Допитахме се до дерматолога с над 20 години опит в сферата – д-р Евгени Христозов (основател на дерматологичен център „Lege Artis”), член на Европейската и Американската академии по дерматология, Европейското дружество по лазерна дерматология и председател на секцията по лазерна дерматология към Българското дерматологично дружество. 

Първа фаза – пристъпното изчервяване.
При него кожата се зачервява много лесно и бързо при разнообразни стимули – емоционални, температурни, някои храни. След което връща нормалния си цвят.

Втора фаза – оставащото зачервяване.
Кожата на лицето се зачервява лесно, след въздействието на различни стимули, но в определени зони (най-често около носа и под очите) и никога не възвръща нормалния си цвят, а остава леко зачервена. В тази фаза е нормално да се появят и видими разширени капиляри.

Третата фаза – обриви
Кожата става все по-червена, никога не се успокоява напълно, като в зачервените участъци се появяват и пъпки с или без гнойни връхчета, наподобяващи акне. Основен фактор за развитието й е микрокърлежът Demodex folliculorum. Той живее в космено-мастния фоликул и се храни със себум (мазната секреция, която произвежда организмът ни). Demodex folliculorum сам по себе си е безобиден, но в него живее бактерията Bacillus oleronius, която създава проблеми. С нарастването на броя на микрокърлежите се увеличава и риска от появата и/или влошаване на розацеята.

Четвърта фаза – фиматозни промени
Под влияние на хроничното възпаление, кожата в засегнатите области загрубява и се одебелява, порите стават все по-видими, а капилярите – все по-големи. При някои хора (предимно мъже) се стига до свръхразрастване на тъканите, предимно по носа, придавайки му гротескни форми и размери (ринофима).

Очната розацея е най-опасното усложнение на розацеята, защото, ако не се лекува адекватно и навреме, е възможно да се достигне до трайно увреждане или дори загуба на зрението.

Има ли лек?

Засега розацеята остава нелечимо заболяване, но пък съвременните технологии дават много добри резултати при стопирането на развитието му, така че да не се стигне до най-опасните или влошаващи външния вид фази. Д-р Христозов препоръчва комбинираното лечение чрез лекарства, според фазата на заболяването, както и лазерно лечение.

„Първите две фази на заболяването могат да се повлияят единствено с апаратна терапия“, казва д-р Христозов. V-Beam PDL лазерната технология на Candela е златен стандарт в лечението на съдови заболявания на кожата. „Лечението е ефективно, без сериозни странични действия и може да се прилага при всякакъв цвят на кожата. Повлиява както склонността към изчервяване, така и видимото зачервяване и капилярите. Процедурата трае по-малко от 5 минути, не е болезнена и се понася нормално от почти всички пациенти“, казва д-р Христозов.

Обикновено във фазата на обривите се използват лекарства за мазане или приемане през устата за няколко седмици. През този период обривите изчезват, след което се преминава отново към лазерна терапия, за да се въздейства върху зачервяването и да се предотврати повторната поява на заболяването или еволюцията му във фиматозна розацея.

И най-важното: в колкото по-ранна фаза на розацеята започне лечението й, толкова по-добри ще са резултатите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *