История,  Келтски свят,  Символи

Стефановден.

26.12.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: “St. Stephen’s Day”, източник, посочен от блогера: „Hub Pages“

превод: Сурен Исраилян: 26.12.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

Уважаеми приятели ! Честно казано не знаех, че в Ирландия също празнуват Стефановден, въпреки че с ден по-рано. Приятно четене !

снимка от автора на статията

Този празник се пада на 26 декември.

Легендата гласи, че едно птиче мушитрънче/wren издало присъствието на Свети Стефан, когато той се криел и той бил хванат и убит. Поради това „момчетата мушитрънчета“ ходят от врата на врата. Тази традиция е била известна като „шествие на мушитрънчетата“/“Wren Boys Procession“, които коледували за лакомства, докато носели мъртвата птичка на пръчка. Днес тази фигура е изкуствена, а не истинска мъртва птица.

Денят на Свети Стефан е празник в Ирландия от стотици години. Той стана официален след Закона за банковите празници от 1871 г. Много хора обикновено прекарват деня тихо, с членове на семейството или близки приятели. Някои християни посещават специални църковни служби, за да почетат живота на Свети Стефан. Други хора могат да посетят театър, за да гледат пантомима. Пантомимите са музикално-комедийни постановки, базирани на приказки и насочени към семейството. Те включват участие на публиката, преобличане, двоен смисъл и препратки към скорошни местни събития.

В някои части на Ирландия децата ходят от врата на врата с мушитрънче в клетка или изкуственото му копие на пръчка. Те могат също да пеят, да свирят музика или да изпълняват традиционни танци. В някои райони момчетата могат да се обличат като момичета или жени. Мнозина се надяват да съберат пари за обществени или училищни проекти или благотворителност.

Смята се, че Свети Стефан е първият християнски мъченик. Той бил убит с камъни някъде около 33 г. н. е. Според една ирландска легенда той бил предаден от мушитрънче, докато се криел от враговете си. Друга легенда разказва за набезите на викингите в Ирландия на деня на Свети Стефан, някъде около 750 г. н.е. Ирландски войници се приближили викингския лагер, за да прогонят натрапниците. Тогава едно мушитрънче започнало да яде трохи от барабан и така дало сигнал на викингите за присъствието на ирландците.

След това някои хора смятали, че птиците са ги предали и трябва да бъдат убити с камъни, точно както Свети Стефан. По традиция момчетата търсели мушитрънче и хвърляли камъни по него. Вързвали го на пръчка, когато било мъртво, и го разкарвали из селото. Правели това, за да съберат пари за танци или веселба за цялото село. Въпреки че обичаят да се убива тази птичка на 26 декември изчезна около 1900 г., Денят на Свети Стефан все още е известен като Деня на мушитрънче/Day of the Wren, особено в селските райони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *