Изкуство,  Келтски свят,  Митология

Келтският символизъм. „Триединната“ Мориган.

03.12.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: “Celtic Symbolism: Mórrígan Triple Aspect”,   източник, посочен от блогера: Myth O’ Pedia

превод: Сурен Исраилян: 09.12.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

Съгласно ирландско-келтската традиция „триединното“ божество Мориган /The Morrigan Triple Aspect Goddess е имала червена коса. В Ирландия и до днес има суеверие, че ако видите червенокоса жена да пере дрехи преди обяд, ще имате лош късмет. Това идва от по-старото суеверие, което гласи: ако човек, тръгнал на битка, види червенокоса жена да пере дрехи в реката и дрехите изглеждат като облеклото на воина (в древността те можели да бъдат и мъжки и женски) и водата потече в червено – това е на лош късмет.

Едно от най-забележителните качества на Мориган е нейната природа като „триединната“ богиня на войната. В много истории тя се появява както самостоятелно, така и като три богини, действащи под едно име.

Конкретните лица на тази „тройственост“ варират в зависимост от източника. В някои случаи дъщерите на богинята Ернмас/Ernmas, а именно Бадб/Badb, Маха/Macha и Ананд/Anand са били наречени Мориган, като Немайн/Nemain или Феа/Fea понякога заместват една от богините в триадата. На други места Мориган е посочена като сестра на Бадб и Маха, като Ананд просто служи като алтернативно име на богинята. Това несъответствие вероятно представлява опитите на ранните ирландски учени да обяснят някои противоречиви устни традиции.

Мориган, или „Кралицата фантом“/Phantom Queen е била страховито келтско божество и ирландска богиня на смъртта и битката. Като трио от сестри, тя се явявала в образа на гарван, била е „пазителка“ на съдбата и правила пророчества.

Мориган е била ирландска богиня на смъртта и провидението. Появявайки се преди големи битки като богинята на съдбата, Мориган предлагала пророчества и благоволение както на герои, така и на богове. Като кралицата-фантом тя обикаляла бойното поле и се договаряла с гарвани за отнасяне на мъртвите воини. Тя е била едновременно индивидуално и „триединно“ божество, съставено от най-могъщите богини на Ирландия.

Нейният съпруг е бил Дагда/Dagda (или „Великият бог“), който идвал при нея за пророчество преди големи битки. С нея свързват няколко свещени и природни места в Ирландия.

Morrígan, понякога известна и като Morrígu, е англизираната форма на галския Mór-Ríoghain. Учените все още спорят относно точната етимология на това име, но го свързват с подобни думи в цяла Европа. Mór се свързва с протоиндоевропейска дума, означаваща „ужас“ (която се появява на английски като част от думата „night*mare*“), а Ríoghain, което означава „кралица“, има прилики с латинската „regina“.

Мориган е била разглеждана от средновековните ирландски писатели като архетипна фигура в нейната връзка с духовете, особено злонамерените женски духове и чудовищата. Тези учени наричали такива духове „morrígna“ и използвали термина, за да опишат толкова различни същества като близкоизточната Ламя/Eastern lamia и богинята-демон Лилит/Lilith от латинската Библия Вулгата/Latin Vulgate Bible.

Мориган често е била наричана „Фантомна кралица“, титлата, която признава връзката й с мъртвите.

Мориган е била преди всичко богиня на войната и смъртта. Тя също е била богинята на пророчеството и съдбата и като такава виждала бъдещето на всички неща, включително края на света. Тя е била всезнаеща и от време на време споделяла знанията си с други (срещу определена цена). Нейните пророчества никога не са били грешни и нейните формулировки са били точни, макар и донякъде поетични. Появата й пред кралски особи и воини показвало страната, която тя покровителствовала в битка. Асоциацията на Мориган с гарвана е била свързана с постоянното присъствие на птицата на бойното поле.

Мориган можела да сменя образа си в различни форми и тя често се появявала по различен начин в рамките на една история. Най-често тя се превръщала в хубава девойка, готова за битка кралица-воин, стара баба и гарван. Въпреки че можела да приема образа на други животни освен гарван, Мориган го правела по-рядко.

Нейното присъствие при смъртта на видни фигури, като тези, които паднали във Втората битка при Мойтура/Second Battle of Moytura или могъщия Кухулин/Cú Chulainn, накараха учените да я свържат с духове, появили се по-късно в ирландския фолклор, като банши/banshee или „жена-фея“/fairy woman.

Има няколко места, които са свързани с името на Мориган. Най-известният е „Fulacht na Mór Ríoghna“ („ямата за готвене на Morrígan“) в графство Типеръри. „Fulacht fiadh“ или „изгорена могила“ с яма за готвене е място от бронзовата епоха, свързано със скитащи групи от млади воини. Второ място се състои от два хълма в графство Мийт, известни като Dá Chich na Morrigna или „двете гърди“ на Morrígan. Тази забележителност вероятно е била използвана за ритуал или функция за закрила.

Мориган била дъщеря на Ернмас/Ernmas, богинята-майка, която е била дъщеря на Нуада/Nuada, кралят на Туата Де Данан/Tuatha Dé Danann. Баща й остава неизвестен. Нейните сестри били Ериу/Ériu, Банба/Banba и Фодла/Fódla, които заедно се явявали „триединното“ божество, представлявало духа и суверенитета на Ирландия, както и Бадб/Badb и Мача/Macha, с които Мориган представлявали „триединната“ богиня на войната. Нейните братя са били Глон/Glon, Гним/Gnim, Коскар/Coscar, Фиаха/Fiacha и Олом/Ollom.

Тя е била омъжена за Дагда, великия бог и вожд на Туата Де Данан /“Народ на богинята Дану“. В „Lebor Gabála Érenn“ /“Книга за нашествията на Ирландия“/ Morrígan се появява като член на Tuatha Dé Danann. Пристигането на племето в Ирландия било посрещнато със съпротива от по-ранните заселници на острова, включително Фирболгите/Firbolg и Фоморианците/Fomorians. Племето бързо започва война с Firbolg, които се оказват достойни противници. Майката на Мориган загива в Първата битка при Мойтура, в графство Голуей, докато дядо й, крал Нуада, загубва ръката си. В крайна сметка Tuatha Dé Danann побеждават и се установяват на острова. Но на хоризонта се очертава нов конфликт.

Фоморианците се оказали по-труден враг от очакваното. Новият крал на Туата Де Данан, Луг Дългата ръка/Lugh of the Long Arm, помолил Мориган да предскаже изхода от конфликта между племената и тя предсказала война. Докато Tuatha Dé Danann се подготвяли за битка срещу Фоморите, Dagda потърсил съпругата си за по-нататъшно пророчество. Той я намерил на брод на река Уншин/Unshin в графство Слайгоу/Sligo и когато се срещнали, те правили любов. Когато приключили, Morrígan пророкувала, че Tuatha Dé Danann наистина щели спечелят битката, въпреки че победата им щяла да има ужасна цена. Освен това тя предсказала, че ще убие Фоморианския крал Индех/Indech и щяла да донесе две шепи кръв и бъбреците му в река Уншин.

В деня на Втората битка при Мойтура боговете се събрали и се подготвили да се бият с ордите на Фоморианците. Луг попита Мориган какво е донесла в битката, на което „триединната“ богиня отговорила: преследване, смърт и подчинение. Битката бързо се превърнала в кървава баня. Дядото на Мориган Нуада е бил убит, а нейният съпруг Дагда – смъртоносно ранен. Най-накрая Мориган се присъединила към сблъсъка, слагайки край на битката със своята сила и едно стихотворение. Фоморианците избягали от нея и загинали в морето.

В края на битката Morrígan отпразнувала победата си с песен и, подобно на Бадб, предсказала, че светът ще свърши, когато морето остане без изобилие и моралът се разложи.

Мориган се появява на видно място в цикъла на Ълстър, където е представена като богинята, която може да приеме множество образи. Тя едновременно помага и се противопоставя на героя от цикъла, Кухулин.

В Táin Bó Regamna („Нападението на добитъка на Регамейн“), Кухулин преследвал стара жена, карала добитък от неговата територия, като я обижда, докато върви. Когато той я нападнал, тя се превърнала в гарван, а Кухулин, разбирайки най-накрая, че това е могъщата Мориган, казал, че ако знаел коя е тя, щял да постъпи по-мъдро. Тя отговорила, че всяко действие, което можел да предприеме, неизбежно би довело до същия резултат и казала пророчество като „компенсация“ за обидите му: той щял умре в предстояща битка, а тя щяла бъде там, за да го гледа.

„Ти ми каза“, казала Мориган, „че никога няма да бъда лекувана от теб.“ „Ако знаех, че си ти“, отговорил Кухулин, „никога нямаше да те излекувам.“ / от „Похищение на бика в Куалгне/.

По-късно, в Táin Bó Cúailnge, тя се появява като гарван, предупреждаващ Кафявия бик от Кули/Brown Bull of Cooley да се скрие, преди да дойде кралица Медб от Конахт/ Queen Medb of Connacht. Когато Медб нападнала, почти всички мъже от Ълстър получили ужасни проклятия. Единствено Кухулин бил пощаден и той сам, без чужда помощ защитил бродовете, които маркирали границите на Ълстър. По време на пауза в битката, една млада девойка предложила на Кухулин да му стане едновременно любовница и спътник в битката; предложението й било незабавно отхвърлено. Докато започва да се бие с Lóch mac Mofemis, Кухулин е бил атакуван от природните сили: змиорка се опитва да го препъне, вълк стъпкал добитък през брода и водещата юница е била нападната. Кухулин успешно се защитил от всяко от тези изпитания и дори наранил атакуващите животни.

След победата си над Lóch, Кухулин срещнал възрастна жена, която дояла крава. Жената била сляпа с едното око и със счупен крак и пукнати ребра; тези наранявания съвпадали с раните, които воинът бе нанесъл на нападналите го животните. Старицата предложила на Кухулин три чаши мляко от своята юница и той я благославял след всяко питие. С всяка благословия, която получила, жената лекувала една от раните си. Когато била напълно излекувана, жената най-накрая разкрила истинската си същност като Мориган. Тя напомнила на Кухулин за предишните му обиди, както и за клетва никога да не й помага или лекува. Той отвърнал, че ако знаел, че е тя, никога нямало да я излекува. Мориган го предупредила за съдбата му, преди да замине.

Когато битката с Medb достигнала връхната си точка, Кухулин се озовал в невъзможна ситуация: неговият geis /обет да не се прави нещо – заб. на блогер/ изисквал от него да не яде кучешко месо, но правилата на гостоприемството гласили, че подаръкът не можел да бъде отказан. Когато враждуващите силите се събрали за битка, една стара жена му предложила кучешко месо, което той изял в съответствие с правилата на гостоприемството.

Яденето определило съдбата му. Преди битката той имал видение на стара жена, която почиствала кръвта от бронята му край река – предзнаменование за бъдещи неща. По време на битката Кухулин е бил смъртоносно ранен. Той се заклел да умре прав и използвал червата си, за да се привърже към камък с надеждата, че може да подмами враговете си, че е бил все още жив. Тактиката проработила и силите на Лугайд/Lugaid отстъпили. Едва когато един-единствен гарван кацнал на рамото на Кухулин, Lugaid и хората му разбрали истината. Въпреки омразата си към Кухулин, Morrígan е заложила на мъжете от Ълстър и те в крайна сметка спечелили битката.

Мориган е уникална за ирландската митология, въпреки че учените са открили други подобни фигури в келтския фолклор. Една такава фигура е била Морган ле Фей/Morgan le Fey, великият противник от Артурианските легенди, която имала подобни елементи с Кралицата-фантом. И двете можели да променят образа си и да пророкуват, появявали се в различни форми и предсказвали бъдещето със ужасяваща точност. Докато някои учени вярват, че техните имената произлизат от един и същ етимологичен корен, Морган и Мориган имат напълно различно значение съответно на уелски и ирландски, което прави връзката в най-добрия случай слаба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *