Изкуство,  Келтски свят,  Митология,  Символи

Нáбия. Най-почитаното божество на Галисия, Португалия и Астурия

25.11.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: “Nábia.The Most Revered Deity of Galicia, Portugal, and Asturias”,   източник, посочен от блогера: Celtic Culture in Northwestern Iberia

превод: Сурен Исраилян: 25.11.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

Снимка: The Goddess Nábia from herminiusmons.wordpress

Набия/Nábia /произнася се с ударение на първата сричка – Нáбия/ е била едно от най-почитаните божества в Галисия, Португалия и Астурия/Galicia, Portugal, Asturias. В келтската митология Набия е била богинята на реките и езерата. Значителен брой реки и места са кръстени на това божество. Например река Navia в Галисия и реките Neiva и Nabão в Северна Португалия.

Това божество е било особено обожавано сред племената Бракари/Brácari, както се вижда от епиграфските надписи на келтски език на Fonte do ìdolo в Брага/Braga, Северна Португалия.

Места в Западна Иберия, които най-вероятно са кръстени на тази богиня:

• Navia, име на община в Астурия;

• река Navia, която минава през Луго/Lugo и Астурия/Asturias;

• Navió, енория в Северна Португалия.

• река Navea, в Оренсе, Галисия/ Orense, Galicia;

• фонтан Navia, в Луаркас, Астурия/Luarcas, Asturias;

• река Neiva, във Вила Верде/Vila Verde, Португалия/;

• Castelo do Neiva, енория в Северна Португалия;

• Vale do Neiva, енория в Северна Португалия;

• река Nabão, която минава през Томар/Tomar, Португалия;

• град Томар, в централна Португалия, е наречен Nabância от римляните и това име също произлиза от Nabia

Богинята Набия, известна още като Навия, идва при нас от древна Лузитания на Иберийския полуостров, на територията на днешна Португалия. Основната й функция изглежда е била като богиня на водите, реките и фонтаните, но тя е била почитана и в гористи райони. Възможно е името й да идва от санскритската дума „navya“, което означава „воден поток“. Освен това „кораб“ на португалски  е „navio“.

Има най-малко 20 надписа, посветени на нея в цяла Западна Иберия, която днес е Португалия и Западна Испания. Много от тях се намират в близост до вода и свещени извори/чешми. Един от тези фонтани е Fonte do Idolo или „Фонтанът на идола“ в Брага, Португалия. Този фонтан е бил посветен на Набия и най-вероятно изобразява самата богиня.

Надписи за нея също са открити в Серта/Serta, в района на Кастело Бранко/Castelo Branco в Португалия, както в Marecos и в Gun tin.

Надписът в Марекос изобразява животни, които са били принасяни в жертва на нея и показва, че тя е била „дева нимфа“ и имала военни атрибути. Името на народа, който й принасял жертви, както е посочено в надписа, е „Даниго/Danigo“. Датата на този надпис е 9 април, който сега се приема за празничен ден, посветен на Набия.

Надписът в Gun tin изобразява полумесец, което също би означавало, че тя е била лунна богиня. Има предположения, че тя е била хтонично божество, водещо душите в подземния свят чрез „своите“ подземни потоци и извори. Както при река Стикс, водите на която водели до Подземния свят.

Някои надписи са открити в планини и вероятно показват, че тя може да е била съпруга на Рео/Reo, бога на гръмотевиците, планините и небето. Както при повечето божества, нейните отговорности са били многобройни: водите, планините, горите, също така тя е била богинята на суверенитета/Sovereignty Goddess, лунна богиня, както и водач в Отвъдния свят/Other-world.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *