Изкуство,  Келтски свят,  Митология,  Символи

Келтски богове и богини: Блодевед  /Blodeuwedd, Blodeuedd/

19.11.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: “Celtic Gods and Goddesses: Blodeuwedd, Blodeuedd, Blodeuwedd”,   източник: thaliatook.com

превод: Сурен Исраилян: 19.11.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

Image: Blodeuwedd

Blodeuwedd е уелската богиня на пролетта, създадена от цветя, и съпруга на Lleu, син на Arainrhod.

Според късния християнизиран мит, Тя е била създадена от великите магьосници Math и Gwydion, за да бъде половинка на Lleu, в отговор на проклятие, произнесено от майка му, че той никога нямало да има жена от която и да е раса на Земята.

Те създали Blodeuwedd от цветя и й вдъхнали живот. Тя се оказала коварна към Lleu. Blodeuwedd и нейният любовник Gronw Pebyr измислили заговор срещу него, наранявайки тежко иначе неуязвимия Lleu, като го подмамили в единствената поза, в която можело да бъде наранен.

Blodeuwedd била наказана за това, като се превърнала в нощната птица, бухала, въпреки че тя запазила името си – на уелски blodeuwedd, което означава „лице на цвете“/“Flower-face“ и същевременно „бухал“/owl.

Тя олицетворява временната красота и яркия цъфтеж, който трябва да изпълни пълен кръг чрез смъртта: Тя е обещанието за есента, видимо през пролетта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *