Келтски свят,  Митология,  Традиции

Келтски богове и богини. Енгъс Мак Ог – бог на любовта

08.11.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: “Celtic Gods and Goddesses: Angus Mac Og. Lord of Love”,   източник: Encyclopedia of Spirits

превод: Сурен Исраилян: 08.11.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

Енгъс Мак Ог/Angus Mac Og

Той помага на влюбените в нужда и опасност. За Енгъс/Angus няма невъзможна любов; той помага на истинската любов да се противопостави на всички проблеми. Когато любовта греши, той утешава и защитава разбитите сърца.

Енгъс бе рожба на запретна любов. Дагда/Dagda и Боан/Boann имаха страстна среща. За да скрие бременността си, Боан накара слънцето да остане неподвижно по време на бременността й, така че Енгъс беше заченат и роден в същия ден. След раждането баща му го заведе у дома, където Енгъс стана шампион по хърлинг.

Енгъс се влюбил в едно момиче, Caer Ibormeith, което бил видял в сънищата си. Майка му Боан претърси Ирландия цяла година, за да го намери. След това баща му, Дагда, направи същото. Най-накрая крал Бодб Дерг/King Bodb Derg от Мюнстер я намери след една година.

Енгъс отиде до езерото „Устата на Дракона“/Dragon’s Mouth и намери там 150 момичета, вързани по двойки. Той намери своето момиче, Caer Ibormeith. На 1 ноември Caer и другите момичета щели да се превърнат в лебеди за една година, на всеки втори празник Сауин/Samhain. На Енгъс му казаха, че може да се ожени за Каер, ако успее да я познае като лебед. Енгъс успя. Той също се превърна в лебед и те отлетяха, пеейки красива музика, която приспа всички слушатели за три дни и три нощи.

Бру на Бойн/Brugh na Boinne, сега наричана Нюгрейндж/Newgrange, е гигантска мегалитна гробница, за която се смята, че е издигната около 3200 г. пр.н.е. Когато навърши пълнолетие, Енгъс лиши Дагда от своя дом, Бру на Бойн. Той пристигна тук, след като Дагда бе разделил земята между децата си и за Енгъс не остана нищо. Тогава Енгъс попита баща си, дали може да остане в Бру за „един ден и една нощ“ и Дагда се съгласи. Но в ирландския език няма неопределен член, така че „един ден и нощ“ е същото като „ден и нощ вообще“, което обхваща цялото време, и така Енгъс завладява Бру за постоянно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *