Келтски свят,  Символи,  Традиции

Бръшлянът и друидите. Символът на сила и решителност.

12.10.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: „Ivy and the Druids. Symbol of Strength and Determination“       източник: Ireland-Calling

превод: Сурен Исраилян: 14.10.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

снимка:

https://www.puls.bg/bilki-c-19/napast-ili-polezno-rastenie-e-brshliant-n-33655

Има много суеверия и вярвания, свързани с бръшляна. Тъй като този увивен храст има способността да образува гъсталаци в гората, да расте там, където другите растения не могат и да блокира светлината дори на могъщия дъб, друидите смятаха бръшляна за много силен, по-мощен от своя враг – лозата и доста зловещ.

На бръшляна и лозата от древността се е гледало като на врагове. Това изглежда странно, тъй като едни и същи гръцки и римски богове са свързани с всеки от тях.

Бакхус/Bacchus, бог на виното. В гръцката митология бръшлянът се свързва с Дионис/Dionysus. В римската митология бръшлянът е свързан с Бакхус, бога на виното, тъй като расте в родината му. Бакхус често е изобразяван с корона от бръшлян, може би защото някога се е смятало, че това предотвратява интоксикацията. Някога се е смятало, че отровните плодове на бръшляна, смлени на прах, са лек за махмурлук. Връзката между Бакхус и бръшляна беше пренесена в Англия, където старите английски таверни закачаха бръшлян над вратите си, показвайки високото качество на техните напитки. Поговорката „Доброто вино не се нуждае от храст“, което означава, че хубавото вино говори само за себе си, идва от тази традиция.

В стара Ирландия се е смятало, че бръшлянът осигурява защита от злото, когато расте върху или близо до жилище. Въпреки това, ако умре или падне, тогава нещастието ще се стовари върху тези в дома. Младите жени често носели бръшлян за късмет и плодородие. Използван на сватби, като букет преплетен със зеленика, бръшлянът вероятно символизирал вярност, а по време на празника Yule-tide носел мир в домакинството. Бръшлянът също е бил свързан с вдъхновението и носен от поетите под формата на корона.

С името Gort, или G, бръшлянът като символ на сила и решителност според друидите, е дванадесетата буква от огамската азбука и единадесетия месец в дървесния келтски календар – от 30 септември до 27 октомври.

Image: Gort

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *