Келтски свят,  Символи,  Традиции

Брезата. Дървото на раждането.

02.10.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: „The Birch Tree. The Tree of Birth“ източник: Ireland-Calling

превод: Сурен Исраилян: 14.10.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

снимка: https://goldenplants.bg/blog/21-breza.html?ref=6218123

Брезата е издръжливо и адаптивно дърво, способно да расте там, където много дървета не могат. Рядко расте самостоятелно и често се образува своите горички. Брезата има много приложения, както медицински, така и практически. Брезовото дърво е издръжливо, но бързо изгнива, което го прави добър дом за насекоми и птици. Често се използва за направата на стълбове Мейпол/Maypole и запалване на огньове по време на празника  Белтейн/Beltane, смятан за фестивал на новото начало, поради силно запалимия катран в кората му. Освен това се смята, че този катран е полезен за кожата и може да се използва за лечение на екзема.

Брезата също се свързва с пречистване и защита. От листата на брезата може да се свари чай, който лекува инфекции, стимулира жлъчния мехур и бъбреците и се смята, че разтваря пясъка в пикочния мехур и камъните в бъбреците.

В Скандинавия брезата се използва в сауните за стимулиране на процеса на пречистване, а в Русия брезовите клони се удрят върху кожата в парните бани със същата цел. Тази практика е била използвана и като наказание в стара Англия за пречистване на престъпник от злото. Метлите често се правели от брезови клонки, тъй като се смятало, че брезата има защитни качества.

Брезовите метли са били използвани за прогонване на духовете от старата година в предпазен ритуал, наречен „отбелязване на граници“/”beating the bounds”. Детските люлки често са правени от бреза заради същите тези защитни качества. Смятало се, че ако носите със себе си малка клонка от бреза, тя ще ви предпази от магьосниците.

Брезата е била разглеждана от друидите като дървото на раждането – символ на новото начало. Beth, което означава бреза, е първата буква в азбуката Огам/Ogham и първият месец в Дървесния келтски календар.

Image: Beith

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *