Келтски свят,  Митология,  Символи,  Традиции

Елшата – Баланс между мъжкото и женското

03.10.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: The Alder Tree –

Balance Between Male and Female  източник: Ireland-Calling – Irish Mythology and Folklore

превод: Сурен Исраилян: 11.10.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

снимка: http://gradina-cvetia.blogspot.com/2009/08/alnus-viridis.html

Елшата е член на семейството на брезите, обикновено се среща в близост до потоци, реки, езера и влажни зони. Известна е с това, че създава плодородна, тучна среда за околния животински и растителен свят. Друидите вярвали, че елшата е била символ на баланса между двата пола, тъй като притежава женско и мъжко съцветие на един и същи клон. Според тях това дърво е символизирало смелостта и развиващия се дух, а също така е било свързано със смъртта и възкресението. Това вярване се споделяше и в Австрия, където се смяташе, че дървото на елшата кара мъртвите да оживяват.

Според ирландската митология първият човешки човек е бил направен от елша, която се смятала за дърво на феите и се е опазвала от народа на водните феи, но също така представлявала огън и земя. В някои части на стара Ирландия се смятало за престъпление да се отсече елша, защото духът на дървото се ядосвал и изгарял къщи за отмъщение. Причината за това суеверие се крие в това, че при отсичане дървото на елшата се превръща от бяло в ужасяващо кървавочервено поради ярко червено-оранжевия си сок.

Листата и кората на елша са били използвани за направата на багрила; зелено от листата, червено от сока и кафяво от кората. Боите често се използвали за дъбене на кожа. Дървесината на елшата е гъвкава и устойчива на гниещи ефекти на водата. Благодарение на тези качества тя често се използвала за изграждане на мостове, тръби, съдове за мляко и основи за пътеките през блатисти местности. Части от Венеция са построени върху стълбове от елша.

В медицината листата и кората на елша, които съдържат танини, се използват като антисептик и стягащо средство за лечение на кожни рани, обриви и подути жлези.

Елшата представлява третата буква от огамската азбука „Fearn“ и четвъртия месец в келтския дървесен календар.

Image: Fearn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *