Келтски свят,  Митология,  Символи,  Традиции

Глогът – как ирландското „приказно дърво“ все още предизвиква суеверие, благоговение и изцеление

09.10.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: The Hawthorn Tree. How the Irish ‘Fairy Tree’ Still Invokes Superstition, Reverence, and Healing    източник: Brehon Academy

превод: Сурен Исраилян: 11.10.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

снимка https://zengradina.com/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B5-%D1%81-%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B3-%D0%B8-%D1%88%D0%B8%D0%BF%D0%BA%D0%B0/

В Ирландия приказните вярвания са били преплетени с естествения свят от векове. Дърветата, по-специално глогът, са играли важна роля в ирландския приказен фолклор и традиции. Глогът, малко широколистно дърво, произхождащо от Ирландия, е известно със своите лечебни свойства и се използва в народната медицина от векове. Въпреки това, той също е бил свързан със суеверия и вярвания, които се предавали от поколения. В тази статия ще проучим ролята на дървото глог в ирландските приказни вярвания, неговите свойства и суеверията и вярванията, които го заобикалят от векове

Фермерите и собствениците на земя отдавна избягват да безпокоят крепости, както и други древни обекти като неолитни гробници, каменни кръгове и стоящи камъни, поради вярването, че те са свещени и свързани с магическата дейност. Фолклорът е изиграл значителна роля в защитата на тези паметници, както и дърветата, включително свещения глог, за който се смята, че е свързван със свръхестествени сили и лош късмет, ако бъде повреден или отсечен.

Дървото глог е обичайна гледка в цяла Ирландия и отдавна е почитано в ирландския фолклор и традиции. Неговите бодливи тръни помагаха за опазване на добитъка и често се носеха в градините през пролетта, за да украси „майските храсти“ с черупки от яйца и цветя. Децата хапваха младите листа, които се появяваха през пролетта, известни като „хляб и сирене“.

Всичко, свързано с живота на феите в Ирландия, традиционно се избягва от хората, които използват много ритуали, за да ги укротят. Дърветата, които растяха сами, без намеса на човека, се смятаха за най-свързаните с дейността на феите. А глогът най-много се свързвал с феите и се смятал за дърво, което трябва да се избягва, особено през нощта.

В ирландската митология се смята, че дървото глог е врата към магическото царство и често се изобразява като символ на страх и суеверие. Според легендата феите се събирали около тези дървета след свечеряване, свирейки сладка ефирна музика и чакайки да отвлекат всеки красив човек, който привличал техния интерес.

Въпреки връзката си със суеверия и вяра във феите, глогът има и редица положителни вярвания, свързани с него, като например, че дървото може да даде изцеление или благословия на онези, които поискат неговото благоволение. Както ще видим по-долу, глогът „парцалено дърво“ отдавна е почитан сред ирландците като дърво с лечебни свойства. Те най-често ще бъдат намерени близо до лечебните свещени кладенци, които за първи път са били известни и използвани от друидите. В днешно време дървото глог е известно със своите лечебни свойства от векове. Изследванията потвърждават, че глогът може да се използва за подобряване на здравето на сърцето чрез намаляване на кръвното налягане и нивата на холестерола. Също така се използва за подобряване на кръвообращението и като естествен диуретик в китайската медицина.

„Парцалените дървета“ обикновено са били глогини, които са били украсявани с парцали или платна като част от обичая в Ирландия и Шотландия. Практиката включва завързване на парцал за клон на дървото, докато си пожелавате нещо, обикновено за изцеление, късмет или защита.

Вярвало се е, че както парцалът се разпада, така и болестта или тревогата ще „отминат“. „Парцалените дървета“ се разглеждат като начин за свързване със земята и с духовете на естествения свят. Практиката е популярна и сред онези, които следват езическите или келтските духовни традиции, както и сред някои членове на „Общността на Ирландските пътешественици“/the Irish Traveller community.

Глогът се свързва и с християнските свети кладенци, където понякога се връзват дарове на дърветата. Днес „парцалените дървета“ могат да бъдат намерени в цяла Ирландия и Шотландия, често близо до свещени кладенци или други свещени места. Те са осезаема връзка с древните обичаи и вярвания на ирландския и шотландския народ и напомняне за тясната връзка между хората и природния свят.

В предхристиянските времена те са били използвани за отбелязване на свещени места и са били свързвани с природни духове и плодородие. „Парцалените дървета“ обаче имат дълга история в ирландския фолклор и употребата им предхожда християнството

С навлизането на християнството обаче практиката да се връзват парцали по дърветата се свързва със светци и свети кладенци. Хората връзвали парцали на дърветата близо до кладенците като принос към светеца или божеството, често търсейки помощ при конкретен проблем или болест. Също така е било обичайно за поклонниците да оставят броеници, свещени медальони или снимки като приношения.

Значението на глоговото дърво за ирландския фолклор и традиция беше демонстрирано през 1999 г. по време на строителството на нова магистрала в графство Клеър/County Clare. Предложеният маршрут би означавал унищожаването на глогово дърво, което се смяташе за свещено за феите. Дървото беше разположено на „приказна пътека“, маршрутът, по който се вярваше, че феите пътуват.

Известният ирландски разказвач „seanchaí“, Еди Ленихан/Eddie Lenihan, се включи в кампанията за спасяването на дървото. Ленихан научил от местен фермер, че дървото има дългогодишна история с феите и че „буци зелени неща“ са били забелязани по живия плет, което показва скорошни магически битки. Той предупреди, че ще се случи трагедия, ако се прекъсне пътят на феите.

Image: The Hawthorn Fairy, by Cicely Mary Barker

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *