Изкуство,  Келтски свят,  Символи

Келтски възли: значението на сложните рисунки

15.05.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: Celtic Knots: The Meaning Behind The Intricate Designs, източник: My Modern Met, автор: Madeleine Muzdakis

превод: Сурен Исраилян: 16.05.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

Вероятно вече сте виждали келтския възел. Този сложен символ се среща на много места, включително в татуировки, декоративни кръстове и сребърни бижута.

Келтските възли са силно свързани с ирландската култура в Ирландия и в чужбина. Малцина обаче знаят историята и значението на тези красиви модели. Историята им е дълга и шокиращо глобална; много общества са развили идеите за безкрайни или непрекъснати възли. Това е основната характеристика на повечето келтски възли – в тях очевидно няма начало или край.

В предхристиянското келтско изкуство се срещат геометрични мотиви като спирали, шарки и стъпала. Първите модели на преплитане – примки, плитки и възли – се появяват на Британските острови заедно с римляните през трети или четвърти век след Христа. Когато Англия, Шотландия и Ирландия стават християнски, произведенията на изкуството в тези области започват да се променят. Около 600 г. местните келтски традиции се сливат с англосаксонските, за да създадат островния стил на изкуството, който ще доминира в ранния средновековен период във Великобритания и Ирландия.

Преплетените мотиви стават неразделна част от островните илюстровани ръкописи и метални изделия, особено в работата на ирландските келтски монаси.

Някои от най-ранните плетеници могат да се видят в старателно илюстрираните фолианти на средновековното християнство. Пример за това е прочутата Книга от Келс/Book of Kells, копирана и илюстрирана около 800г. Богатите и позлатените полета съдържат много примери за плетеници и възли, които се срещат и върху келтски кръстове и паметници в цяла Ирландия. Смята се, че ирландските мисионери са пренесли стила в други келтски земи, като Галия в Северна Франция. Докато средновековното изкуство в Ирландия продължава да включва тези мотиви, учените смятат, че нашествията на викингите през IX в. слагат край на островния период в Англия. Стилът продължава да се използва в Ирландия до около XII век. Келтските плетеници, които виждаме в „Книгата от Келс“ е илюстрован ръкопис, представящ островно изкуство.

Днес келтските възли все още могат да се видят по кръстове, църкви и други исторически обществени места в цяла Ирландия. Келтските възли също са популярна част от визуалната култура на много хора с ирландско-американското наследство.

Независимо от това, дали ги приемате като наследството си или просто харесвате красивите дизайни, има много начини да покажете тези ирландски символи. Те често присъстват в бижутата и могат да се използват като сполучливи подаръци за любимите хора. Гравираните кутии, коледните украшения и домашните табелки могат да придадат ирландски дух на дома ви. Дори и да нямате ирландски предци, тези плетеници са за всички и подобни символи съществуват в много култури.

ВЪЗЕЛ „ТРИНИТИ“/TRINITY KNOT

снимка: Уикипедия

Възелът „Тринити“, известен още като „трикветра“/triquetra, „трилистен възел“/trefoil knot или трискел/triskele е съставен от три дъги. Този символ е често срещан в островното изкуство, но присъства и в източноазиатската будистка култура. В християнските традиции възелът става популярен мотив в илюстровани ръкописи и каменни кръстове около VIII в. По време на келтското културно възраждане през XIX в. хората определяли този знак като символ на Светата Троица/Holy Trinity в християнската вяра. Повтарящите се или украсени триъгълни възли са едни от най-разпространените келтски мотиви.  


ЛЮБОВЕН ВЪЗЕЛ/LOVE KNOT

снимка: https://irisharoundtheworld.com/the-celtic-knot-and-meanings/

Друг често срещан съвременен келтски символ, възелът на любовта – е ценен заради това, че е плетеницата без начало и край. Две преплетени сърца образуват безкрайна връзка; вярва се, че влюбените са си разменяли тези знаци като символ на привързаност.

МОРЯШКИЯТ ВЪЗЕЛ/ SAILOR’S KNOT

снимка: https://irisharoundtheworld.com/the-celtic-knot-and-meanings/

Подобна на любовния възел е другата безкрайна плетеница – моряшкият възел. Според традицията, моряците са правили тези прости двунишкови възли, за да си спомнят за своите любими у дома. Възелът символизирал приятелство, привързаност и любов. Това е често срещан мотив върху сватбените пръстени в келтски стил, но също така е и популярен дизайн за изтънчени гривни и амулети.

ВЪЗЕЛЪТ „ЩИТ“/ SHIELD KNOT

снимка: https://irisharoundtheworld.com/the-celtic-knot-and-meanings/

Възелът „щит“ е четириъгълна плетеница, която може да има различни форми – от прости до сложни. Четириъгълните възли са широко разпространени в целия свят, а най-старите им варианти датират от древна Месопотамия. В келтската традиция древните ирландци са използвали възела за защита от духове или армии на врага. Воините, децата и болните често носели възела под някаква форма. Днес можете да се възползвате от тази сила в ежедневието си с чаша за кафе или кожен дневник.

ВЪЗЕЛЪТ НА СОЛОМОН/SOLOMON’S KNOT

снимка: https://irisharoundtheworld.com/the-celtic-knot-and-meanings/

Подобно на възела „Щит“, Соломоновият възел също е четириъгълен. Двете безкрайни примки се преплитат, вплетени една в друга. Възелът се среща често в древноримските мозайки, но връзката му с ранните синагоги вероятно е дала на символа сегашното му име. Значението на възела е различно в различните култури. Народът Йоруба/The Yoruba people в Западна Африка използва възела в текстила и дърворезбата като символ на кралския статус. В еврейската традиция обаче той е знак на вечността. При келтите този символ вероятно означавал безкрайна любов или вяра.

ВЪЗЕЛЪТ „ДАРА“/DARA KNOT

снимка: https://irisharoundtheworld.com/the-celtic-knot-and-meanings/

Възелът Дара – или знакът на вечността – е модерна келтска плетеница, вдъхновена от традиционните символи за безкрайност. Възлите Дара са представени в различни стилове, но всички те представляват корените на дъбовите дървета, които се извиват и се преплитат в силата си. Символиката на дъбовите корени е заземяване за всички, които се нуждаят от вяра в собствената си сила.

ВЪЗЕЛ „ВЕЧНА ЛЮБОВ“/SERCH BYTHOL KNOT

https://symbolsage.com/serch-bythol-celtic-symbol/

Знакът „Вечна любов“ се образува от два триъгълни възела; поставени заедно, дъгите на всеки възел се съединяват и образуват кръг в центъра. Съвременните изображения на този възел често се срещат в бижута или върху подаръци, тъй като се смята, че той обозначава вечната любов. Трите дъги на всеки триединен възел представляват тялото, ума и духа на човека. Заедно те образуват централен кръг, който символизира вечността.

ВЪЗЕЛЪТ НА МАЙЧИНСТВОТО/ MOTHERHOOD KNOT

http://tattoosymbolism.blogspot.com/2012/03/celtic-knot-tattoo-symbolism.html

Макар че този възел не е исторически автентичен, той се основава на древни мотиви и се превръща в символ на красотата на майчинството. Съчетавайки формата на сърце и триъгълни възли, знакът на майчинството наподобява майка, която държи детето си. Има голямо разнообразие от дизайни, претендиращи да бъдат възела на майчинството и тъй като това е модерно изобретение, естетиката в случая може да има предимство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *