Друиди,  Език,  История,  Келтски свят,  Митология,  Ритуали,  Символи,  Традиции

Келтите – Част 2 /последна/

01.06.1994г., оригинално заглавие „The Celts. Part II“,

Превод: Сурен Исраилян, 25.04.2023г.

взето от:

Уважаеми Приятели ! Този невероятен материал /в две части/ показва сходства между ведическата култура на Индия и келтската. Написан е от монасите от един индийски манастир в Хаваи- Kauai’s Hindu Monastery, 107 Kaholalele Road, Kapaa, HI 96746-9304. Приятно четене !

През последните 100 години наблюдаваме бурно съживяване на келтската духовност, която кармично съвпадна с възраждането на чистата ведическа религия в Индия – например Ария Самадж/Arya Samaj. Докато бил в Европа, Свами Вивекананда/Swami Vivekananda (1) веднъж казал за една почитателка, че имала духа на келт. Паралелите между келтската и ведическата религия /виж Част 1/ са забележителни, почти като на ДНК близнаци. Да продължим с нашето проучване:

Преди четири хиляди години летата са били много дълги, а нощите – къси и горещи, есента бързо се оцветявала в ярко-червено, а зимните снегове са били леки. Перфектно време за пътуване. Десетилетие след десетилетие. Племената на келтите се движели през блатисти местности, пресичали реки и потоци, изкачвали планински проходи и се придвижвали през високи дъбови и борови гори.

Те се заселвали в ливади, алпийски и речни райони – винаги близо до водата, за да могат да свещенодействат в правоъгълните си храмове в дървесни горички (наричани Неметони/Nemeton) и за личната хигиена. Били построени дървени и каменни селища, като животът в тях се определял от Неметона, както и техния духовен мироглед. Огнените церемонии се провеждали ежедневно на обществени места и вкъщи, следвайки точен лунен календар, който определял благоприятните и неблагоприятните дни и часове.

Друидите откривали съдилища, създавали места за лечение, за астрономически наблюдения и школи за обучение в интелектуални и духовни постижения. Келтските племена са водили градски живот точно като нас през 90-те години на ХХ-ти век и като ведическите индуси преди 3300 години. Но тези градове можели да се преместват. Не са се влагали средства в грандиозна и скъпа архитектура както в гръцките градове. Повечето от богатствата на келтите са били преносими, те ги пренасяли и можели да построят елементарен град за седмици.

Някои келтски племена са се движели постоянно. Други търсели място да се заселят и изградили дървен/каменен метрополис/metropolis за 10 000 души във влажните зони на река Дунав, град, който се превърнал в икономически център на бързо развиваща се търговия с Гърция, Рим и Персия.

Интелектуалният и духовен връх на келтското общество са друидите – таен, мистериозен орден на търсачите на мъдрост, който омагьосвал гърците и римляните и ни вълнува и до днес. В келтската Вселена всичко в тялото, природата, ума, звездното пространство, времето и в другите светове /било то приятелски или враждебни/ е било свързано с разнообразни духовни сили и цели. Друидите са били водачи, заклинатели и защитници на тази система. Невидимите светове – там, където хората отиват след смъртта си и се прераждат след раждането си – са били също толкова реални, колкото и земята. Смъртното наказание за престъпниците било ритуално убийство като жертвоприношение за прераждане.

Друидите са уникален духовен феномен, като единствените им аналози са ясновидците риши и брамините от древна Индия. Гърците, които успели да върнат йогите от Индия в Атина, рядко виждали друиди, камо ли да разговарят с тях. Римляните ги наблюдавали само отдалеч, включително Юлий Цезар, който по време на дългите си военни походи в Европа наблюдавал келтите.

Един гръцки историк описвал като очевидец стар, брадат друид, загърнат в бяло наметало с качулка и държащ свещен златен сърп, за да събере клонче имел от стар дъб. Вълнените наметала с качулки са отличителен белег на друидите – макар и невинаги бели – както и жезли с три върха и други талисмани с релефни символи на колесницата, свастиката или тройно извити елементи. Белите одежди може би са били запазени за най-мъдрите и най-добрите друиди, наречени уати/uates. Косите им са били дълги, често сплетени на плитка или събрани на възел.

Въпреки, че всеки друид от раждането си е бил част от определено келтско племе, той не бил обвързан с него. Той можел да се движи на воля, да преминава от Британия до Бавария безпрепятствено и да бъде почитан и използван от всяко келтско племе. Друидите са били освободени от данъците и военната служба, но обучавали воините на техники за дишане и пеене, които предизвиквали боен дух и висока телесна топлина – признак на психическа енергия.

Чужденците, които посещавали келтските градове, никога не виждали друидите, които да живеят като част от общността, нито пък им било позволено да видят къде се събирали жените. Друидите трябва да са живели в аскетични дървени обители, подобни на ашрам/Аshram, като са се придържали към собствената си компания и уединен начин на живот, освен когато е било необходимо по задължение да бъдат сред хората или поради някаква случайност. На един остров край Ирландия е имало общност от друиди.

В зависимост от напредъка си и личните си способности друидът изпълнявал функциите на просветлен ясновидец, жрец на Неметон, съдия, кралски съветник, пазител на паметта на сагите и законите, бард, лечител, астроном, алхимик. Но доколкото е известно, друидите не са били наследствена каста. Кастата на брамините в Индия също не е била строго определена по своя произход. Момчета от всяка каста можели да бъдат избрани или приети за ведическото обучение. Критериите са били характер и духовни наклонности, а не статут в обществото. Няма данни за женени друиди, а психическата сила на безбрачието е била запазена от тях. Кандидатът за друид се подбирал персонално измежду най-добрите келти и можел да бъде от всяка класа: момче с интелигентност, остра памет, мирен характер и, може би, със спокойни или дори прозорливи очи.

Несъмнено е имало много „учебни предмети“. Ученикът навлизал в свят, който все още е скрит за нас: двадесет години усилено обучение при различни майстори за придобиване на менталните и научните знания на друидите. И, ако покаже способности – допълнително обучение на духовните и психологичните практики.

Като основна космология на ритуалите за жертвоприношения с огън, учениците за друиди отъждествявали своите органични тела с нивата на земята, пространството и вътрешните светове. Всеки път, когато се запалвали огньовете на Неметон, друидите участвали в психическото създаване на „жертвения космос“/sacrificial creation of the cosmos. Поради пълната секретност нямаме реална представа за тези дълги години на чиракуване: точните етапи на посвещаване, физическия режим, начина на хранене, съня или техниките за запаметяване. Не знаем, дали учениците са сменяли учителите си или са се премествали в различни населени места за специализирано обучение.

Друидите се стремели към последователни нива на медитативен екстаз и според някои учени имали символично представяне на издигането на енергията на кундалини – плуваща или скачаща риба сьомга е едно от тях. В старите ирландски училища за обучение на бардове (които са се развили от системата на друидите) младите момчета са били държани на целодневни бдения в тъмнината, лежейки по гръб с тежък камък на корема, за да се стимулира дълбокото диафрагмено дишане. Целта им е била да постигнат ясновидство/clairvoyance и мъдра поетичност/sagely poetry. От келтските предмети от металопластика и скулптури научаваме, че е имало специални йогийски седящи пози, които са били използвани с духовна цел.

Речта не е била просто средство за комуникация, а сила сама по себе си – принцип, познат и използван от ведическите индуси. Думите, използвани като мантри, можели да преобразуват природните закони, както и да променят съзнанието или характера на човека. За друидите нещата събрани в тройки били наситени със сила. Имало триглави божества, трите котела на знанието (котлите били важна метафора), а друидите често говорели в ритмични тройни изречения, например, „почитайте боговете, не допускайте несправедливост, дръжте се като хора“.

След 2500-годишното съществуване келтите са били изпепелени от дракона на кармата – римската/католическата хегемония. Магията на друидите не можела да я отблъсне. Дори ирландците и шотландците вече са изоставили старите хармонически практики на жертвоприношенията на огън и космическото ясновидство, на боговете и богините, на еволюционното преплитане на природата – на феите, зверовете, демоните, човека, астралния свят и пантеона от божества.

Стоунхендж

Преди келтите да завладеят Европа, в нея е живяло още едно напреднало общество. За тях се знае малко. Но това, което са оставили след себе си, е сред най-интересните човешки постижения. В Англия се намират мегалитните каменни ритуални обсерватории, включително и Стоунхендж.  Астрономът Джералд Хоукинс/Gerald Hawkins откри, че Стоунхендж е астрономическа изчислителна машина, способна да даде редица точни данни за орбиталните цикли на Луната и да определи точно равноденствията. Учените смятат, че келтските друиди знаели това и използвали тези инструменти.

Забележки

  1. Свами Вивекананда /1863-1902/- роден като Нарендранатх Дутта, е индуистки гуру и влиятелен социален реформатор в Индия през 19 век. Той е първият индуистки проповедник, представил древните философии и практики на йога и веданта на Запад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *