Език,  История,  Келтски свят,  Традиции

Ако древните ирландци никога не са били „келти“ и следователно съвременните ирландци не би трябвало наистина да се определят като „келти“, с какво трябва да се идентифицират? Какви са древни ирландци, ако не са келти? /от Quora/

автор: Damion Keeling, оригинално заглавие: „If ancient Irish people were never „celtic“ and thus modern day Irish people shouldn’t really be identifying as „celts“, what should they identify as? What can we class ancient Irish people as if not celtic?“

превод Сурен Исраилян, 21.03.2023г., взето от quora.com

Уважаеми Приятели ! Тази кратка „дописка“ на един ирландец е много добър и кратък отговор на тези, които викат „какви келти, какви пет лева ?“ Приятно четене !

Ако древните ирландци никога не са били „келти“ и следователно съвременните ирландци не би трябвало наистина да се определят като „келти“, с какво трябва да се идентифицират? Какви са древни ирландци, ако не са келти?

Древните германци не са наричали себе си германци, но ние го правим, използваме термини като германски/Germanic и древногермански/ Ancient German, ancient Germanic.

Името „шотландци“/Scots идва от народ, произхождащ от Ирландия. Терминът първоначално се е отнасял за ирландците, поне в латинския. На този език по онова време, Ирландия дори се е наричала Скотия/Scotia.

По-късно Скотия започва да означава Шотландия/Scotland, но дали трябва шотландците да спрат да се наричат шотландци? Всеки днес знае какво се има предвид, когато се каже шотландец или Шотландия, както и древногермански или германски.

Така че, защо толкова много хора се противопоставят на термина келт/Celt, който, когато се използва днес, се отнася до онези култури, които са говорили на келтски език ? Този език се е използвал от древните гали/Gauls, британци/ Britons и ирландци/Irish, а също и съвременните келтоговорящи региони и културите, които идват от там.

Никой не възразява, когато казваме „германски“ народи, ние не се чувстваме длъжни да доказваме такова групиране, въпреки че шведите и австрийците имат различни култури, не разбират езика на другия и имат различни генетични профили.

Предпочитам нещата да са прости. Древните ирландци са говорели келтски език, те изглежда са споделяли същата всеобхватна религия на британците и галите, която включвала присъствието на друидическата класа. Средновековните ирландски истории са пълни с герои, чиито имена приличат на тези, открити върху статуи на гало-римските божества в Галия.

„Човекът от Клоникаван/Clonycavan“ – тяло, намерено в блато и датирано от желязната епоха, следвал модата, позната от Галия – прибрана назад коса, намазана с гел, мустаци и малка брадичка. Всичко това сочи към сходна култура и в момента най-доброто име, с което можем да я наречем е „келтска“/Celtic.

Има ли значение дали древните ирландци са се наричали келти? Всъщност, не, те със сигурност са принадлежали към подобна култура като келтите, но що се отнася до термините, това е разумно предвид традиционния навик хората да се групират по език.

В крайна сметка езикът е начинът, по който културата се предава най-добре, затова британците са по-близо до американците, отколкото до французите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *