История,  Келтски свят,  Традиции

Келтски жени

От Фейсбук, Оригинално заглавие: Celtic Women,  Автор: CelticBardJeff

превод: Сурен Исраилян, 15.03.2023г.

Взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

https://theancientcelts.tumblr.com/post/73349718278

Много от най-могъщите божества на келтските пантеони са били от женски пол, от грижовни земни майки до свирепи богини на войната. Жените от келтската митология също са били изобразявани като смели, находчиви, дори коварни героини. За разлика от „увяхващите“ героини и нещастните моми на гърците, тези келтски жени правили каквото си искат, когато си искат, дори когато това водело до бедствие. И когато се сравняват тези изключителни жени, героите на много келтски приказки най-често ги превъзхождат, независимо дали чрез красота, интелигентност или магия.

Въпреки че обичаите варират според региона и конкретните условия, в сравнение със съседни култури като Рим или Гърция, жените се радват на много висок статус в келтското общество. На жените аристократки са били предоставени същите пищни погребения като на колегите им мъже, със същите богати гробни дарове като на мъжете. Жените често са получавали важни постове, често служели като лидери, вождове, дипломати и дори воини. Келтските жени участвали в религиозния живот като прорицателки, лечителки, поетеси и дори като друиди.

Омъжените жени имали ненадминати права на собственост и развод. Омъжената жена с по-голямо богатство от съпруга си можела да контролира цялото им общо имущество, за разлика от римските жени, които напуснали домовете на бащите си само за да станат собственост на съпрузите си. Разводът се разрешавал както за мъжете, така и за жените, а разведените жените запазвали имуществото си.

Келтските съпруги често придружавали съпрузите си на битка и не винаги са се задоволявали да стоят настрани; има много разкази за келтските жени воини и техните военни подвизи. Някои от тези жени били толкова добри воини, че станали учители по изкуството на войната и имали свои собствени бойни академии. Много от тях останали в историята като легендарни герои.

Гръцкият историк Марцелин/Marcellinus, който пише за келтските воини, се чудил за това, че „в битка всеки от тях можел да се бие с няколко врага наведнъж, без друга помощ, освен жена си, която е била още по-страшна“.

Source: ¹ netplaces.com/women-in-celtic-society;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *