История,  Келтски свят

Кралят, който въстана срещу римляните

от блог amazingbelgium – Белгия, оригинално заглавие  The king who revolted against the Romans, превод Сурен Исраилян, 12.03.2023г.

взето от:

https://www.amazingbelgium.be/2018/08/ambiorix-king-who-revolted-against.html

Амбиорикс/Ambiorix бил крал на ебуроните/Eburones, галско племе, което живеело между Маас/Meuse и Рейн/Rhine. Днес тази област обхваща по-голямата част от Белгия, Люксембург и южната част на Холандия. През 57г. пр.н.е. Цезар ги освобождава от Атуатукерите/Atuatuker. Но по-късно, след неуспешна зърнена реколта през 54 г. пр.н.е. възниква напрежение между ебуроните и техните римски „освободители“.

Цезар бе убил келтския водач Думнорикс/Dumnorix. Тревирите/Treviri, племе от долината на Мозел/Moselle valley, били готови за мащабно галско въстание срещу Римската империя. Те предложили Ambiorix да извърши нещо за отвличане на внимание.

снимка – Уикипедия

Една нощ кралят на ебуроните атакувал римския зимен лагер на 14-ия легион. Тази атака не била успешна, поне изглеждала така. Но всъщност е свършила работа за отвличане на вниманието. Командирите на лагера, Кота/Cotta и Сабин/Sabinus, попитали Амбиорикс, какво го е вдъхновило на тази атака ? Защо ги нападнал? Все пак са били приятели. И между другото, какво е очаквал да направи с ограничените си войски срещу римското превъзходство?

Амбиорикс хитро отговорил, че не можел да не атакува, защото бил задължен да сътрудничи на галския план за голямата офанзива. Офицерите благодарили на Амбиорикс за предупреждението и другите римски гарнизони в района били предупредени за предстоящото въстание. Римляните събрали съоръженията си и си тръгнали. По пътя, в тясна долина, Амбиорикс им е устроил капан. Той атакувал и с помощта на неговите партизански техники нанесъл на римляните най-голямото поражение в цялата ‘Bello Gallico’ – Галската война.

След това Амбиорикс и неговите ебурони заедно с нервите/Nervians, атуатукерите и менапиите/Menapians атакували друг римски гарнизон в долината на Маас. Юлий Цезар решил да отмъсти на „белгите“, както се наричали келтските племена в Северна Галия.

Отмъщението на Цезар било изключително кърваво. Някои историци го сравняват с геноцид. Страната е била разрушена, мъжете били избити, жените и децата са били отведени като роби. Един от малкото воини, които избягал от поражението е бил Амбиорикс. Той пресякъл Рейн и потърсил безопасно убежище при германците/Germans.

Статуя на Амбиорикс – снимка Pixabay

Статуята на Амбиорикс стои от 1866 г., на Гроте Маркт/Grote Markt в Тонгерен/Tongeren, най-старият град в Белгия. Освен това там се намира белгийският гало-римски музей/Belgian Gallo-Roman museum.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *