Изкуство,  Келтски свят,  Музика

Най -добрата келтска музика

Източници на изображения: Pinterest / Peru.com / Consello da Cultura Galega

взето от:

https://www.dameocio.com/bg/la-mejor-musica-celta/

Келтската музика се радва на голямо музикално разнообразие, което възниква в резултат на различни мелодии на народите, които са живели с келтския фолклор в Западна Европа.

Няма абсолютно определение за това какво е „келтско”, Под това наименование се подразбират различни популярни музикални стилове от определени географски области заедно със съвременни ритми, базирани върху местните музикални и етнологически традиции.

Ирландия, Шотландия

Келтската музика от една страна е музиката на различните народите, а от друга – творчеството на келтските нации. И двете понятия обикновено се комбинират в текстовете на музикалните композиции.

Този тип музика произхожда от много различни места. Най-известните от са испанска, шотландска и бретонска келтска музика, но те всички звучат много различно една от друга. Връзката между тях е по-скоро мнение на експертите.

Често приписваме този термин на музиката, която е дошла до нас от Ирландия и Шотландия. Тези стилове са имали голямо влияние, подобно на блуграс и кънтри от САЩ и други тенденции в музиката днес.

Други примери за келтска музика

Традиционни музикални песни от други региони на света, като например Уелс, остров Ман и в Испания /Галисия, Астурия и Кастилия Леон/ също се приемат като келтска музика, въпреки че техните традиции не винаги са свързани с историята на келтите.

В този романтичен и фолклорен стил често участват различни културни малцинства. Максималната публичност на този стил се проявява в различни фестивали на келтската музика които се провеждат в определени дати през годината, съвпадащи с традиционни местни празници

Най -използваните инструменти в келтската музика

Гайдата, в Испания, е един от най-известните и най-използваните инструменти за възпроизвеждане на този вид музика. Намираме го в традиционната музика на Галисия и Астурия.

Цигулката. Това е друг от инструментите, свързани с този тип музика, особено в Ирландия. Те са средновековни инструменти, които малко по малко били включени в културното развитие на келтите. И днес тази симбиоза събира музиканти и историци.

По-малко известен инструмент, който също е част от този музикален стил e бодхран /bodhran/. Това е барабан, който се удря вертикално. Изпълнителят е седнал и поддържа бодхрана на коленете си. Дълго време забравен, този инструмент се възстановява в резултат на настоящия интерес към келтските ритми.

Бодхран, снимка https://www.islandturfcrafts.com/irish-craft/18-goatskin-bodhran-celtic-cross-design/

Бомбардата /bombarde/ е духов инструмент, който исторически е свързан с бретонската музика.

Бретонска бомбарда
https://www.amazon.com.au/Glenluce-Celtic-PENMARCH-Student-Bombarde/dp/B000VPFOCI

Друг инструмент е келтската арфа, широко използвана в целия келтски свят от Ирландия, до Великобритания, Шотландия и Уелс. В случая с Уелс, ние познаваме така наречената „тройна арфа/triple harp

Тройната арфа от Уелс, снимка – http://www.mochpryderi.com/TripleHarp.html

Келтска музика днес

Испанска келтска група „Магьосникът от Оз“

Както при другите традиционни жанрове, келтската музика е имала и продължава да има голямо влияние върху изпълнители, автори на песни и групи от различни стилове и музикални области.

Не сме сигурни, дали във всички случаи прилагателното „келтски“ може да се използва за музикална продукция на известни имена на музикалната сцена, но разпространението и интересът към келтската музика направи възможно удължаването на кариерата им.

Към традиционните изпълнители трябва да включим ирландска група Celtic Woman, специализирана в създаването на версии на много популярни класически песни, като „Amazing Grace“. В Испания всички помним песните на някои групи, които са имали добър музикален успех, какъвто е случаят с „Магьосника от Оз„.

Испанска келтска музика

Основата, върху която галисийците и астурийците основават своя музикален келтизъм е използването на гайди. Но не само в Галисия и Астурия откриваме такива ритми. Има и случаи в Каталуния, Арагон, Майорка, Кастилия и Кантабрия.

В Галисия и Астурия арфата не се счита за автохтонен инструмент. Тя е станала популярна чрез Емилио Као и след това, през 80 -те години, благодарение на Milladoiro. Въпреки че не е сред традиционните инструменти, днес такава арфата е перфектно адаптирана към по-традиционната галисийска музика.

Някои групи свирят традиционната музика в Испания с по-необичайни инструменти, като т.нар. „калаена свирка ”, напречни флейти, свирки и реквинти.

Що се касае цигулката, през последните години често я виждаме в келтската музика, която се свири в Испания, или като част от традиционни инструменти, или в съвременни музикални групи. Пример за това е групата Wizard of Oz

В Галиция свирят на тамбури, пандейрос, кухи (морски черупки) и хурди. Всички те са инструменти, които можем да локализираме в различни исторически моменти на галисийската народна музика и които се изпълняват от изпълнители и формации на келтска музика.

Групи и формации на традиционна келтска музика

Сред изпълнителите на галисийската народна музика и келтските звуци трябва да подчертаем Миладоиро, Емилио Као, Карлос Нуньес, Уксия, Луар на Лубре, Беррогето, На Луа, Фиа На Рока, Ксоксе Мануел Будиньо, Фуксан ос Вентос, Кристина Пато или Сусана Сейване.

В Астурия това са Llan de Cubel, Hevia, Tejedor, Xuacu Amieva или Ramon Prada

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *