Български автори,  Ритуали,  Символи,  Традиции

„Студената луна“, най-дългото пълнолуние в годината

17.12.2021г., автор: Ваня Милева взето от:

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Studenata-luna-naj-dalgoto-palnolunie-v-godinata-e-tazi-nedelia_178512.html

Снимка: Pixabay

„Студената луна“ през декември, най-дългото пълнолуние в годината, това ще е последното пълнолуние преди зимното слънцестоене в Северното полукълбо.

За да видите Студената луна в най-пълна форма, погледнете нагоре в 06:35 на 19 декември /става дума за 2021 година – заб. на блогера/. Луната изгрява на 18-ти в 16:14 (слънцето залязва в 16:53) и залязва на 19-ти в 08:11 (слънцето изгрява в 07:53).

Най-дългото пълнолуние в годината

Денят на зимното слънцестоене е най-краткият период със слънчева светлина от което и да е денонощие в годината.

Всъщност зимното слънцестоене прави „Студената луна“ най-дългото пълнолуние в годината, заради което носи името и Дълга нощна луна, съобщава НАСА. По време на пълнолуние Слънцето, Земята и Луната се подреждат на въображаема 180-градусова линия. Орбитата на Луната около Земята е малко по-различна от орбитата на Земята около Слънцето (орбитата на Луната се отклонява на около 5 градуса от равнината на орбитата на Земята), така че обикновено е малко по-високо или по-ниско от сянката на Земята, когато се случи подреждането, което позволява слънчеви лъчи да осветят страната на Луната, обърната към Земята.

Зимното слънцестоене добавя още елементи към това събитие. Когато пътят на Слънцето изглежда ниско в небето около зимното слънцестоене, „пътят на пълнолунието, срещу слънцето, изглежда най-високо в небето“, съобщава НАСА.

Защо има пълнолуние и през деня?

По правило, пълнолуние може да се види само през нощта. И така, защо диаграмите на фазите на Луната показват, че някои пълнолуния се случват през деня?

Ако някога сте забелязали пълнолуние непосредствено след изгрев или точно преди залез слънце, много вероятно е да сте я видели поне един ден преди или след действителната фаза на пълнолуние. Много рядко, ако условията са подходящи, може също да успеете да видите истинско пълнолуние много близо до хоризонта и противоположно на Слънцето, по време на изгрев или залез. Като цяло обаче Луната винаги е под хоризонта, докато Слънцето е нагоре на датата на пълнолунието.

Снимка: Pixabay

Всъщност подравняването определя фазата на Луната. Отговорът се крие в метода, който астрономите използват, за да определят момента на всяка фаза на Луната. Фазите на Луната не се определят от видимостта на Луната от определено място на Земята, а от позицията на Луната в нейната орбита около Земята.

Например фазата на новолуние настъпва в точния момент, когато Луната е между Слънцето и Земята и трите тела образуват повече или по-малко права линия. Обратно, официално е пълнолуние, когато Луната е подравнена със Слънцето и Земята, докато е в противоположния край на орбитата си, от нощната страна на Земята.

Астрономите наричат ​​това подравняване сизигия на системата Слънце-Земя-Луна.

Според тази дефиниция подравняването на пълнолунието се случва в един конкретен момент от времето, независимо от часа на денонощието на всяко конкретно място. Тъй като половината от нашата планета винаги е обърната към Слънцето, пълнолуние винаги ще се случва през деня на някои места, докато е нощ на други места. Ако вашето местоположение е обърнато към Слънцето в момента на подравняването, пълнолунието ще бъде през деня — въпреки че няма да можете да го видите точно в този момент.

Макар фазата на пълнолуние да се случва в конкретен момент във времето, в момента на сизигия, Луната изглежда напълно осветена няколко дни преди и след реалното подравняване. Следователно, ако времето позволява, всеки на Земята ще види напълно осветена Луна в нощите около подравняването на пълнолунието, въпреки че само 98% или 99% от видимата половина на Луната може да бъде осветена.

Защо Луната изглежда с по-голям диск, когато е близо до хоризонта? Може да намерите отговор тук: „Лунни и суперлунни илюзии„. 

Снимка: Pixabay (CC0 1.0)

Една луна, много имена

„Студената луна“ е наречена така по очевидни причини, тъй като това време на годината носи дълги, студени нощи.  Старите европейски имена за последното пълнолуние преди зимното слънцестоене са „Дъбова луна“ и „Луната преди Юл“, тридневният фестивал на зимното слънцестоене, празнуван в предхристиянска Европа. (Едва през 10-ти век норвежкият крал Хокон I свързва Юл с Коледа, когато започва да въвежда религията в региона, практика, която по-късно се разпространява в Европа, съобщава НАСА.)

Терминът „Дъбова луна“ може да има връзка с друидите, жреци от древните келтски народи, организирани като каста. Твърди се, че друидите са събирали имел от дъбови дървета, според текст от първи век от римския историк Плиний Стари. Имелът, вечнозелено паразитно растение, което расте върху други дървета, често се вижда през зимните месеци, когато дърветата гостоприемници губят листата си; неговите малки, лепкави белезникави плодове се появяват от октомври до декември.

Ако не сте нощна птица, но все пак искате да зърнете Студената луна, внимавайте в петък и събота, които са най-ранните вечери тази година, в които ще може да видите пълна или почти пълна луна в небето. Ето защо някои хора наричат ​​това пълнолуние „Детска луна“, защото децата, които си лягат по-рано, все пак могат да я видят, съобщава НАСА.

Връзката на Луната с календарите

В повечето лунни и лунно-слънчеви календари месеците се сменят с новолунието, а пълнолунието се пада в средата на лунния месец. Това пълнолуние е средата на единадесетия месец от китайския календар, Тевет в еврейския календар и Джумада ал-Аввал (известен също като Джумада ал-Ула) в ислямския календар.

Останете на топло, но се възползвайте от тези ранни нощи, за да излезете, погледнете нагоре и споделите чудесата на небето!

Източник:

How to see the Cold Moon, the longest full moon of the year, this Saturday
Laura Geggel, Live Science

Full Moon Guide: December 2021 – January 2022
Gordon Johnston, NASA

Why Is the Full Moon in the Daytime?
Konstantin Bikos, Time and Date

December: Cold Moon
Vigdis Hocken, Time and Date

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *