Български автори,  в България,  Изкуство,  История,  Келтски празници,  Трако-Келтика

Стартира второто издание на фестивала „Сердика е моят Рим“

03.09.2022г., от в.24 часа, взето от:

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/12450274

Възстановка на колизеума на Сердика

Второто издание на фестивала “Сердика е моят Рим” показа живота в късноантичния град. В него участват групи за реконструкции от София, Свищов и Ямбол, както и една от Румъния. Те представиха различни етнически общности, живели в Римската империя през IV в. – римляни, траки, готи, келти, предаде БТА.

Освен исторически възстановчици, на фестивала има и много занаятчии. По време на събитието в Алеята на занаятите бяха показани късно античното бижутерство, ковачество, монетосечене, присъстващите можеха да дегустират медовина (подправено вино по древноримска рецепта). Желаещите можеха да се запознаят с различни антични настолни игри или да се включат в разрешаването на древни загадки.

Издигането на Сердика в ранг на колония, т.е. град със собствено управление, е дадено от император Марк Улпий Траян в началото на II в. и в негова чест тя получава името Улпия Сердика, припомниха от Сдружението за антични възстановки “Мос Майорум Улпиа Сердице”. В града са се заселили римски колонисти и ветерани от всички краища на Империята – траки, сирийци, египтяни, гърци, евреи. Сердика е била космополитен в социален и религиозен аспект град. Той е превърнат в силна крепост при император Марк Аврелий с кръгли и триъгълни кули, с четири порти към четирите посоки на света, разказаха още организаторите. Всяка от тях е била защитена с бастион и двойни кули.

Днешният фестивал се състоя в района на археологическия парк “Западна порта на Сердика”.

За възстановките организаторите бяха избрали да върнат София назад във времето с около 1600 години – в края на IV век, при управлението на император Теодосий I, останал в историята като последния обединител на Римската империя преди окончателното ѝ разделяне на Източна и Западна.

Гостите на фестивала могат да се насладят на много интересно събитие, в което се представят бита, културата, традициите, религията, бойното дело на древните, каза Лазар Кьосев, който е председател на сдружението “Мос Майорум Улпиа Сердице”. В събитието участват 80 души – занаятчии, възстановчици и помощен персонал. Той отбеляза, че поради различни причини тази година не са успели да се включат подобни групи за исторически реконструкции от Унгария, Австрия и Италия, като изрази надежда при следващото издание на фестивала да има много повече гости както от страната, така и от чужбина

Официалното откриване се състоя в 10:30 ч., а програмата на фестивала продължава през целия ден. Предвидено е тя да приключи с концерт на Клеър Стивънс (арфа) и на дуо KsANa Клавдия Китанова и Антон Яначков, от 19:00 ч. Преди обяд софиянци и гостите на града можеха да наблюдават демонстрация на сражение от римо-готските войни след Адрианопол, церемониално посрещане на делегат и сключване на съюз, раннохристиянска литургия с покръстване на готски вожд, военни маневри и демонстрация на реконструирани оръжия. По-късно участниците запознаха гостите си с живота на знатните римлянки. До края на деня пред присъстващите е предвидено да бъде направена и демонстрация на съдебен процес срещу езичниците и късноантична сватбена церемония.

Организаторите се бяха подготвили и за най-младите си гости – децата. За тях, от 12:00 до 15:00 ч., имаше ателие в Античния комплекс “Сердика”, в което те можеха да се запознаят с антични настолни игри, да подредят мозайка или да оцветяват картинки с антични сюжети.

Фестивалът се възстановява след двугодишно прекъсване, като целта е да се популяризира богатото културно-историческо наследство на столицата ни и да се демонстрират по увлекателен и образователен начин епизоди от бита и културата на римляните и племената, населявали нашите земи през Късната античност.

Събитието е организирано от сдружението за антични реконструкции, в партньорство с Регионалния исторически музей в София. То се осъществява с подкрепата на Столична община, благодарение на финансирането по програма “Култура”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *