Други,  Изкуство,  Келтски свят

Откраднаха древни келтски монети за милиони от германски музей

23.11.2022г., Автор: news.bg взето от:

https://news.bg/int-politics/otkradnaha-drevni-keltski-moneti-za-milioni-ot-germanski-muzey.html

Огромно съкровище от древни келтски златни монети, датиращи от около 100 г. пр.н.е. е било откраднато от музей в Южна Германия, съобщи полицията, цитирана от Associated Press.

Баварската полиция съобщи, че то е било откраднато рано във вторник от Келтския и римски музей в Манхинг, на 60 километра северно от Мюнхен.

483-те монети са открити през 1999 г. по време на разкопки на древно селище в Манхинг и се смятат за най-голямата находка от келтско злато, намерена през 20-ти век.

Германската информационна агенция DPA съобщи, че властите оценяват стойността на монетите, които заедно тежат около 4 килограма, на няколко милиона евро.

„Загубата на келтското съкровище е катастрофа“, заяви министъра на науката и изкуствата на Бавария Маркус Блуме. „Като свидетелство за нашата история, златните монети са незаменими.“ Той добави, че крадците са показали „невероятна престъпна енергия“.

Полицията апелира за свидетели, които може да са видели съмнителни лица в близост до музея или имат друга информация, която може да доведе до намирането на съкровището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *