Келтски свят,  Символи,  Традиции

Символът „Дървото на живота“ – келтски и кабалистичен

автор: Марта Албе, взето от

https://bg.maisonjardin.net/6664277-tree-of-life-the-meaning-celtic-and-kabbalah

Съдържание

  • Дървото на живота в Кабала
  • Келтското дърво на живота

Дървото на живота е символ и архетип. То е част от света на митология и е свързано главно с келтската традиция и Кабала.

Образът на дървото на живота придружава много религии и вярвания, като основното значение на дърво, което служи за представяне на света и Вселената, или определена генеалогия, придобива значението на родословно дърво .

Понякога дървото на живота придобива значението на дърво на познанието, което свързва света, в който живеем, с отвъдното или с рая. В света на науката Чарлз Дарвин използва образа на дървото на живота, за да обясни теорията на еволюцията.

Дървото на живота се определя като мистично и магическо дърво и е символ на многобройни култури от много древни времена. Като цяло това дърво символизира източника на живот с различни нюанси в различни култури.

В дървото на живота откриваме някои основни части: корени, ствол, листа и различни видове плодове, които узряват на едно и също дърво . Корените са дълбоки и стабилизират дървото на живота към земята, докато клоните достигат към небето. Листата на дървото на живота са свързани с лечебни свойства, докато плодовете са символ на подхранване не само конкретно, но и духовно.

Нека не забравяме, че във всички култури дървото е универсален символ на живота . Той дава кислород, който ни позволява оцеляването и ни позволява да напредваме в съществуването си.

Дърветата също са източници на положителна енергия и естествени вибрации, които ни дават повече енергия и именно поради тази причина се чувстваме много по-добре след разходка в парк или в гора, движейки се сред дърветата.

Дървото На Живота В Кабала

В Кабала и в еврейската мистика дървото на живота се превръща в основен символ и се формира от десет взаимосвързани възли. Дървото на живота тук представлява целта за възстановяване на хармонията във цялото Сътворение.

Символът на дървото на живота на древната Кабала по-късно бе приет от различни религиозни традиции и езотерични теологии, както и от магически практики също с различни значения. Всъщност, от Ренесанса нататък, еврейската Кабала стана част от западната култура дори сред неевреите и също достигна християнството, окултизма и езотериката.

Дървото на живота в Кабала е свързано със сложната формула на съществуване и творение, с потока на творението от Божественото към Земята и с връщането към Божественото.

В Кабала дървото на живота се състои от десет сефири с двадесет и две комуникационни пътеки . Думата сефира е свързана с термина сфера, но в действителност тя има други значения: книга или история, светлина или скъпоценен камък, число.

Лявата колона представлява женския аспект на творението и съдържа три сефири: Интелигентност, Сила, Разкош.

Дясната колона представя мъжките аспекти на сътворението и съдържа три сефири: Мъдрост, Любов, Вечност.

Централният стълб представлява баланса между мъжките и женските стълбове . Съдържа четири сефири: корона, красота, фондация, кралство. Добавя се и пета точка, която показва Знанието.

Дървото на живота на Кабала е свързано с дървото на райската градина, пазено от змия и край което тече река, чиято вода е източник на живот и храна.

Келтското Дърво На Живота

Келтите са били много свързани с дървета . Традицията ни донесе келтския хороскоп, който във всеки период от годината е свързан с дърво, което придава определено значение на датата на раждане.

В келтското дърво на живота имаме клони, които се преплитат и обединяват, образувайки сложна плетеница. В келтската символика стволът на дървото на живота представлява света, в който живеем. Корените са връзката с нисшите светове, докато клоните на дървото ни отвеждат във висшите светове.

На галски дървото на живота се нарича Crann Bethadh. Клоновете представляват сложната мрежа на живота и със своите възли те посочват различните събития, които изграждат съществуването, и пречките, пред които трябва да се изправим.

Когато говорим за дървото на живота на келтите, става дума и за духовна еволюция, защото това дърво представлява еволюцията на духа от нисшите светове към висшите светове.

Следователно идеята е за подобряване на личността чрез препятствията, пред които трябва да се изправим в живота. Затворените клони и възли могат да представляват „грешните“ пътеки и задънени улици, които срещаме в живота.

В живота на келтските общности, и не само, дървото представлявало убежище за хора и животни, но също така е било източник на храна благодарение на плодовете си, както и на грижи и лекарства благодарение на листата или плодовете си. Изсичането на дърво за келтите е било сериозно престъпление.

Все повече разбираме значението на дърветата в живота на тези древни популации и се надяваме да се научим от техните символи и традиции, свързани с голямо уважение към околната среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *