Български автори,  Изкуство,  Символи

Пеперудата като символ – възраждане и полет на душата

14.10.2022г., от https://teoniko.com/ взето от:

Знаете ли, че пеперудата е един много древен символ, който може да бъде открит още в египетските йероглифи. Той едновременно се свързва със способността за превъплъщение и красота, и като символ на душата. Смята се, че най-голямо значение за пеперудата като символ има нейният цикъл на развитие.

В началото тя е тромава гъсеница, която се храни с листата на дърветата – символизирайки живота на човека. След това тази гъсеница се трансформира в какавида – тъмен пашкул, който дава възможност на съществото в него да преживее неблагоприятният период на зимата. Този етап символизира смъртта. Но на пролет от този пашкул излиза красива и изящна пеперуда, която символизира красотата, възраждането и полета на душата.

В Африка пеперудата символизира душата на човека и идеята за реинкарнацията (прераждането).

В Античността е било разпространено вярването, че душата на човека го напуска във формата на пеперуда. Открити са фрески в Помпей, където Психея е изобразена като млада девойка с криле на пеперуда. А Психея е била отъждествявана с душата. От друга страна, нощните пеперуди в Античността са се смятали за символ на тайнствена мъдрост, която е скрита в тъмата на невежеството.

Комплект от стомана Сребристи пеперуди

При келтите пеперудата е олицитворение на душата и огъня, а крилата на пеперудата са се отъждествявали със слънчевата топлина.

Ръчно изработена гривна от естествена кожа Пеперуда

В Китай пеперудата символизира дълголетие, развлечение и любов. Когато пеперудата е изобразена на слива, това е символ на дълъг живот и красота; когато пеперудата е изобразена с хризантема – то това означавало красота в преклонна възраст; когато е в съчетание с перо – символизира дълголетие.

В Япония пък благодарение на своята грация и лекота, пеперудата служи като символ на женствеността, радостта, отъждествявала се със младите жени.

Както сами можете да видите, пеперудата като символ в различните части на света може да се отъждествява по различен начин, но като цяло пеперудата е символ на метаморфозата. За това подарявайки на жена бижу във формата на пеперуда, това украшение може да се превърне в истински амулет за нея, и да привлече в живота и достоен за нея мъж, и да и помогне да го задържи до себе си.

Висулка от стомана Пеперуда

В Китай съществува красив обичай жениха да подарява на невестата си жива пеперуда, като символ на неизменната си любов към нея. Също така се подарява и пеперуда от нефрит, която да напомня за този ден.

Ако подарявате пеперуда за рожден ден, то по този начин вие желаете дълголетие.

Съществуват и много поверия свързани с пеперудите. Ето и някои от тях: Ако в дома ви влети пеперуда – това е знак за щастливо събитие. Ако пеперудата влезе през прозореца и кръжи (танцува) – гответе се за сватба; ако кацне и стои – в дома ви ще има мир и спокойствие; ако хванете влетяла пеперуда и и прошепнете желание, а след това я пуснете, то вашето желание ще се сбъдне; ако пеперудата влезе през вратата – очаквайте желани гости.

В нашия магазин можете да откриете бижута във формата на пеперуди, които ще подчертаят вашата женственост и чар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *