Изкуство,  Келтски свят,  Символи

Значение на Трискел

27.10.2022г., автор: Bobbie Johnson, взето от:

https://bg.warbletoncouncil.org/trisquel-2298

Трискел или трискеле, наричано още трикеле или тринакрия, е извит келтски геометричен символ образуван от три спирални рамена, които се съединяват в централна точка, понякога с рамка от кръг или триъгълник. Конфигурирайки формата на спирала, той е подобен на свастиката или тетраскела, но последният имат четири рамена, образуващи ъгли под 90º.

Три е най-свещеното число за келтската култура и представлява съвършенство и баланс. Трискелионът е върховният символ на друидите според келтската култура и те са единствените, които могат да носят този свещен и магически символ, който за тях представлява ученето, както миналото, настоящето и бъдещето. Той също така представлява баланса между тялото, ума и духа, началото и края, еволюцията и растежа, вечното учене и вечната еволюция. Използвал се заради лечебната си способност, за заздравяване на рани и облекчаване на треска и следователно като талисман.

Трискел от Ирландия – https://mymythstories.com/irlandia-kelti/

В трискелиона, за друидите, първата спирала представлява усещанията и сетивата, границите и способностите на тялото, втората спирала представлява съзнанието и разума, пътя на идеите и мисълта, а третата спирала, наречена трискилан, представлява трудният път на душата, учейки се от света на духа и боговете.

През цялата история са открити множество трискели. Някои се появяват върху монети, например в предримски град Ilíberis (Гранада), а други са гравирани върху камъка, износвайки повърхностния му слой, те се наричат ​​петроглифи. Тези гравюри съществуват в някои райони на Испания, например в Галисия, Кантабрия, Астурия и Страната на баските. Трискели са открити и като предримски символи във Визкая и в различни райони на Страната на баските.

https://www.wikiwand.com/it/Triscele

Трискелът с три крака, а не със спирали, е гръцката форма на трискелиона, наречен Трискелион (τρισκέλιον), той се появява на щита на остров Ман, британски остров, и на този на Сицилия, с лице на медуза в центъра.

Знаме на остров Ман
Знаме на Сицилия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *