Келтски свят

Шотландия – страната на смелчаците

г., Руал Травел, взето от:

С многообразните си, предизвикателни пейзажи и трагични герои, Шотландия никога не се е страхувала да защитава уникалния си характер и култура.

снимка: Pin It

Failte gu Alba! (Добре дошли!)

Смаяните посетители определено се затрудняват да произнесат имената на много от шотландските планини, да разчетат някой пътен знак или пък да вдигнат тост с чаша великолепно малцово уиски с думите: „Slainte mhath“. Независимо обаче, дали е произнесено на келтски или на английски, малко хора биха се усъмнили в искреността на шотландското гостоприемство.

снимка: Pin It

Според официалната статистика, по-малко от 2% от шотландците говорят келтски. Независимо от това безспорен факт е, че езикът оцелява и процъфтява от единия до другия край на Шотландия, а шотландците се гордеят с регионалните си различия и яростно защитават националната си идентичност.

снимка: Pin It

Шотландските гени

Тази нация, която е дала на света пеницилина и телефона, е пренесла тази „изобретателност“ в шотландските гени и най-вече в областта на фанатизираното популяризиране на националния стереотип.

снимка: Pin It

Хумор, килт, гайди и… лошо време

Вярно е, че шотландците имат голямо чувство за хумор и осмиват както себе си, така и южните си съседи. Имиджът им се свързва с килта, гайдите и с това, че непрекъснато се оплакват от времето.

снимка: Pin It

В действителност те не спират да се тъпчат с маслени сладкиши, овесени питки, хагис (карантия в було) и малцово уиски. Е, това едва ли е толкова лошо, а що се отнася до по-младото поколение, увлечено по здравословния начин на живот, вече не е и съвсем вярно.

снимка: Pin It

Хагисът в битка с еленското месо и пушената сьомга

За ужас на шотландския здравен министър, има все още някои, които се наслаждават на уискито и повишаващите холестерола храни. Въпреки това се усеща все по-засилен интерес към традиционните, местни хранителни продукти като топло пушената сьомга, еленовото месо и пушена треска от Арброут, което доказва, че шотландците все още не са загубили предприемаческия си и авантюристичен дух, който им е служел векове наред.

снимка: Pin It

Спорно е също така, дали природата на Шотландия – земя, известна с обвитите в мъгли долини, драматичните върхове и диви пейзажи, е играла роля в оформянето на железния и сложен шотландски характер.

снимка: Pin It

Дразнещият комар

Но има още нещо, което продължава да подлага на изпитание шотландската издръжливост. И това не е Неси, а едно далеч по-дразнещо мъничко чудовище – комарът. Всъщност този недолюбван от всички въздушен терор дори ражда фразата: „По-добре един комар в ръката, отколкото два под полата“.

снимка: Pin It

Добре дошли в Шотландия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *