История,  Митология,  Символи

Келтски дракони

Келтски дракони – Митове – Друидрия – Справочник на статиите – Дружество на маговете – Вещерска гора

Celtic Dragons: Mythical Power Source

взето от:

https://kato.koshachek.com/articles/keltski-drakoni-mitove-druidrija-spravochnik-na.html

https://store.carvewright.com/product.php?productid=25721

Въпреки че драконите често се свързват с Азия, тези митични същества се срещат в приказките и фолклора от цял ​​свят, включително Келтска Ирландия.

В света на келтските крале и воини драконите са символи на властта. Достатъчно е да си припомним келтския термин за титлата крал – Пендрагон.

Но в тайния свят на келтската духовност драконите представляват нещо много повече.
Какви магически сили са криели в себе си тези мистериозни създания, защо са били толкова важни, че изследователите все още откриват легенди, които говорят за ритуали на жертвоприношение на могъщите келтски дракони?

Разбира се, те трябваше да бъдат нещо повече от просто огнедишащи животни, за да предизвикат такова уважение от страна на келтите, за които знаем, че са били една от най-воинствените етнически групи в древността.

Според нашите приятели от уебсайта Dragonorama, „Драконите са били важна част от Келтското знание. Келтите са имали много фино усещане за Земята и се е смятало, че драконите й влияят. Келтите са вярвали, че районите, посещавани от дракони, имат специална сила.“

Драконите винаги са се свързвали със Силите на Земята. Дори и днес, когато извършват много езотерични ритуали, хората вярват, че призоваването на „Окото на дракона“ ще увеличи личната им сила.

Древните друиди са вярвали, че самата земя е като тялото на дракон и са изградили своите свещени каменни кръгове върху „Силовите възли“ на това тяло. Те вярваха, че драконите ни обединяват със земния магнетизъм и лечебни води.

Много от нас са чували за мистериозните „лей линии“, особено за връзката им с местоположението на места с особено значение, като Стоунхендж или житни кръгове. Може да не знаете това, но друго име за „лей линии“ е „Драконови линии“.

В древна келтска Ирландия „леи на земята“ не се отнася до географския, физическия характер на ландшафта. Те бяха от много по-сериозно значение. За древните келти „земните леи“ е термин, описващ как Космическите сили протичат и въздействат върху определено място, както и как самата област влияе върху Космическите сили. Смятало се, че драконите оказват огромно влияние върху „леите на земята“, откъдето идва и терминът – „драконови линии“.

Англосаксонската дума за „дракон“ идва от гръцката дума, която означава „да виждаш ясно“. Келтите вярвали, че драконите притежават дарбата на видение, мъдрост и пророчество. Драконите били пазителите на цялото знание и мъдрост.

Келтските произведения на изкуството често изобразяват дракони, които поглъщат опашката си, превръщайки телата им в омагьосан кръг, символизиращ вечния живот. Подобна символика можем да открием във възлите и трискелите.

Келтските дракони били почитани като богове, тъй като те давали земни и небесни сили. Келтите вярвали, че драконите пазят портите, водещи както към Рая, така и към Подземния свят.

Като духове-пазители, които защитават Земята и всички живи същества, келтските дракони са може би най-мощните същества от целия келтски бестиарий.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *