Български автори,  в България,  Келтски празници,  Традиции

Остават броени дни до първата келтска проява на Сдружение „Ценности“ – Бургас

Избрани статии за келтските събития в Бургас през май и юни 2022г. – 1.3

05.05.2022г., Публикувано от: Мариета Ханджиева, взето от:

https://www.burgas.bg/bg/novini/ostavat-broeni-dni-do-parvata-keltska-proyava-na-sdruzhenie-tsennosti-burgas

Съгласно спечеления от сдружението проект „Създаване на нови културни модели, свързани с келтското наследство на територията на днешна България“ ще бъде организирана въстановка на традиционни келтски фестивали.

Тази проява, наречена „На гости при келтите“ ще се проведе на 7 май /събота/ по време на Национална изложба на цветя „Флора Бургас 2022“, от 11.00 до 13.00 часа.

На зелена площ пред Флората всеки може да си нарисува или изработи келтски символи от глина, канап и дърво. Успоредно с това ще бъдат демонстрирани келтски игри „Мързеливата пръчка“ /Lazy stick/, Палмс /Palms/, „Царевична дупка“ /Corn Hole/, Хагис /Haggis/. А главният съдия е истински келт – г-н Гордън Бърт от Шотландия, който от години живее в България.

Г-н Бърт подготви изненада за бургазлии. За първи път в Бургас той ще покаже играта „Stone Throw” /еквивалент на нашето хвърляне на гюле/ с оригинално оборудване.

Всеки може да участва, независимо от възрастта. Правилата са прости и не изискват специална физическа подготовка.

В края на проявата ще има традиционен ритуал „Мейпол“ /Maypole/, с който келтите пожелавали идването на богато на реколта, мирно и топло лято.

Всички прояви са подходящи за посещение на туристически групи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *