Български автори,  в България,  Келтски празници,  Традиции

Бургаско сдружение разкрива тайните на келтите

Избрани статии за келтските събития в Бургас през май и юни 2022г. – 1.1

30.04.2022г., автор: Екатерина Капрова взето от:

Келти

Кои са келтите? Каква е тяхната култура? Какво наследство са ни оставили? Какво е общото между българи и келти? Имаме ли келтски корени? Това са само част от въпросите, на които отговор ще даде Сдружение „Ценности“ – Бургас. То е с печелило проект „Създаване на нови културни модели, свързани с келтското наследство на територията на днешна България“, финансиран по културната програма на община Бургас.

Целта на проекта е популяризиране на келтските традиции и култура на територията на България. Представяне на келтски игри, занаяти, песенно, танцово, театрално и музикално изкуство, устни традиции, митологии и саги.

Проектът ще се реализира в три етапа, през май и юни 2022г., на три места: в Експозиционен център „Флора“ – Бургас, в „Културен Дом НХК“ – Бургас и в Регионална библиотека „П.К.Яворов“ – Бургас.

Келти

Първата проява е „На гости при келтите“ по време на Национална изложба на цветя „Флора Бургас 2022“. Събитието ще бъде на 07.05.2022г., от 11.00 до 13.00 часа. Тогава ще можете сами да изработите келтски символи от различни материали – глина, канап и дърво. Ще има и състезания с традиционни игри от келтски фестивали, провеждани в целия свят.

Втората проява е със заглавие „Културата на келтите в детското творчество“ и ще се проведе в Културен дом НХК на 12.05.2022г., от 16.00 до 18.00 часа, със съдействието на „Центъра за подкрепа на личностното развитие“ – Бургас.  Художествени състави от Центъра ще изпълнят ирландски и български народни танци, ирландски и български песни, художествено четене на популярни ирландски приказки, български народни песни, гайдарска група.  В програмата ще бъдат включени традиционни келтски игри и образователна викторина.

Третата проява ще бъде в Регионална библиотека „П.К.Яворов“ – Бургас през юни.  Там ще се организира „Ден на съвременната ирландска и келтска култура“, където ще се чете  ирландска литература, ще се разказва за устните традиции, митология и саги от българско издателство „АМАТ АХ“ – София

Всички прояви са подходящи за посещение на туристически групи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *