Български автори,  История

Ирландия

взето от:

https://exoticholiday.bg/irlandia.html

Ирландия (на английски Ireland, Айрланд) е остров в Атлантическия океан, на който се намират Република Ирландия и Северна Ирландия.

Островът е третият по големина в Европа и двадесетият в света. Общата площ на острова е 84 421 км², от които на Република Ирландия принадлежат 70 273 км².

Към 2011 г. населението на острова е 6,4 млн. души, като 4,6 млн. живеят в Република Ирландия, а 1,8 млн. — в Северна Ирландия.

Република Ирландия, известна още като Eйре се намира в Северозападна Европа, разположена е на по-голямата част от територията на остров Ирландия. Ирландия е парламентарна република. Народното събрание е двукамарно: Сенат и Долна камара. Президентът има представителни функции. Изпълнителната власт се упражнява от 15-членно правителство, начело с министър-председателя. Ирландия е член на Европейския съюз от 1973г. Ирландия е сред най-богатите държави в света. Страната има висококачествена образователна система и много добре развита икономика. Ирландия е била населена още през осмото хилядолетие пр. н.е. Символ на страната е детелината. 

Климат – умерен, океански 
Средни температури – януари (5,8°С); юли (14,16°С) 
Официален език – ирладнски, английски език 
Столица – Дъблин 
Най-голям град – Дъблин 
Валута – евро (EUR) 
Население – 4 239 848 души (2006) 
Етнически състав – ирландци – 98,4%, англичани – 0,9%, други – 0,7%. 
Религия – християни – 99,7%, други – 0,3 %. 
Часова зона UTC +1 
Телефонен код + 353 
Internet TLD .ie

Допълнителна Информация

География Географско положение, граници и големина на Ирландия.

Ирландия заема площ от 70 280 кв.км. Намира се в северозападните части на Европа между 51,25 и 55,23° северна ширина и между 6,00 и 10,28° западна дължина. Разположена е сред водите на Атлантическия океан, западно от Великобритания. Връзката на Ирландия с континентална Европа се прекъсва когато водите на световния океан започват да се покачват в резултат от топенето на ледниците. Страната заема по-голямата част на едноименния остров Ирландия, наричан на ирландски още Ейре. Има сухопътна граница със Северна Ирландия, която е част от Великобритания.

Климат

Въпреки че е разположена доста на север, Ирландия има умерен климат със силно изразен океански характер. Климатичните условия, които са много силно повлияни от топлото течение Гълфстрийм, биха могли да бъдат описани като вечна пролет. Зимата е мека, а лятото – хладно. Температурите варират от 7°C през януари до около 19°C през летните месеци юли и август. И ако в Европа има страна с по-дъждовно и променливо време от Великобритания, то това със сигурност е Ирландия.

Валежите са обилни през цялата година, макар че през летните месеци леко намаляват. Всяка седмица има средно по два три дъждовни дни, макар че понякога е възможно да вали дни наред без да спре, а друг път може да не завали няколко дни. Най-дъждовен месец е декември, когато падат над 70 мм за един месец. През юли количеството на валежите е най-ниско, но въпреки това достига до около 40 – 50 мм. Характерна черта на ирландското време е, че небето над страната доста често е покрито с оловно сиви облаци.

Снеговалежите в Ирландия са доста рядко явление, а когато все пак това се случи снежната покривка е доста нетрайна. Обикновено повече сняг пада в ниските планини. Тъй като местните жители не са свикнали с обилни снеговалежи дори и съвсем тънка снежна покривка може да създаде трудности в транспорта и по пътищата.

Население и език

Земите на днешна Ирландия са заселени повече от 10,000 години. Келтите обаче, които днес съставляват основна част от местното население пристигат тук през 3 век преди Христа. Християнството е въведено през 5-ти век от Свети Патрик, който сред най-почитаните светци на острова. Населението на Ирландия днес е около 4,5 милиона души. Официални езици са английски и ирландски (келтски), а официална религия е християнството (католицизъм).

Днес населението на страната е сред най-бързо увеличаващите се на европейския континент. Причините за това са много. От една страна традиционно Ирландия се радва на висока раждаемост. От друга страна доброто здравеопазване е причина за ниската смъртност. Освен на своя собствен естествен прираст обаче, островната държава дължи увеличаващото се население също и на огромния интерес от страна на емигрантите.

Ирландия се смята за едно от най-добрите места за живеене, работа, бизнес и обучение, а само до преди няколко десетилетия местните жители търсеха по-добър живот в Съединените щати и други държави. Днес най-големият град в Ирландия е Дъблин. Той е дом на повече от 400.000 жители, а градската агломерация има население от около 1,8 милиона души. В наши дни Ирландия е космополитна страна, дом на големи общности американци, азиатци и преселници от Африка.

Забележителности

Ирландия е чудесно място за почивка, макар да не е сред традиционните „летни“ дестинации. Има какво да предложи за всеки турист – за любителите на изкуството, на историческите забележителности или за тези, които просто търсят приятно място за питие.

Празници

1 януари (Нова Година), 17 март (Ден на Св. Патрик – национален празник), Великден, 1 май (Ден на труда), 25 декември (Коледа).

Кухня

Освен с прекрасното си уиски, Ирландия е много популярна със своите кулинарни изкушения. Посещавайки тази страна задължително трябва да опитате задушено агнешко месо с картофи. Това е местният специалитет и най-популярното ястие в Ейре. От една страна картофите са най-широко разпространеният зеленчук на острова, а от друга страна агнешкото месо се радва на най-голяма популярност.

Освен с картофи обаче, агнешкото често се приготвя и с зеле или други северно хладно любиви зеленчуци. Една от главните особености на местната кухня е, че тя обикновено залага не естествения вкус на храните и се използват много малко подправки или сосове. Традиционно се избягва съчетаването на много и различни на вкус съставки. Тъй като Ирландия е известна със своите млечни продукти е препоръчително да опитате и някое от местните овчи сирена, които се отличават с силен и наситен вкус и аромат. Важно място в храненето на ирландците заема морската храна.

Не пропускайте да опитате превъзходната ирландска сьомга, която е известна със своите удивителни вкусови качества. Важно място в ежедневното меню заема консумацията на овес и вкусни горски плодове, които се прибавят към всевъзможни сладкиши и тестени изделия, включително и при приготвянето на уникален по рода си местен плодов хляб.

Перлата на ирландската кухня обаче е пудингът с уиски и изкусителен яйчен крем. Ако седнете в някое кафене в центъра на Дъблин не пропускайте да изпиете чаша ирландко кафе, което се приготвя с уиски и сметана или пък чаша от прословутата ирландска черна бира.

Сувенири и подаръци

Не се занимавайте със сувенири в Ирландия, а купете ирландско уиски от Bushmills Distillery, например. Там може да се разходите от съоръжението и да видите как се приготвя уискито.

Работно време на магазините

В градските зони повечето супермаркети и търговски центрове са отворени до 21-22 часа през седмицата и до 19 часа през уикенда. В някои части на провинцията е възможно в сряда магазините да работят до 12:30 часа. Алкохол е позволено да се продава само от 10:30 до 22:00 часа от понеделник до събота и от 12:30 до 22:00 часа в неделя.

Посолство

Посолство на Република България в Ирландия:

22 Burlington Road, Ballsbridge, Dublin 4 Телефон: +353 01 660 32 93, +353 01 660 30 22 Факс: +353 01 660 3915

Дежурен телефон за неотложни случаи в извънработно време: + 353 86 8167497

E-mail: Embassy.Dublin@mfa.bg

Website: www.mfa.bg/embassies/ireland

Консулска служба Телефон: +353 01 660 32 93; +353 01 660022 Работно време: По – Пт, 09.00 – 12.30 ч. (с предварително записване)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *