Български автори,  Символи,  Татуировки,  Традиции

Преглед на татуировките с келтски образци и тяхното разположение – част 3.1

от сайт https://fashion-bg.decorexpro.com

взето от:

https://fashion-bg.decorexpro.com/tatuirovki/obzor-keltskij-uzor-i-ih-razmeshchenie/

Преглед на татуировките с келтски образци и тяхното разположение

Според легендата келтите били смели, физически силни и корави хора. Те са известни с придържането си към принципите и нетривиалното си мислене. А шарките, с които техните воини украсяваха телата си, днес са придобили голяма слава.

Особености

През цялата история на човечеството хората искаха да се откроят от тълпата, татуировките бяха едно от средствата за себеизразяване. Историята на рисуването на тялото датира от 7 век пр.н.е. Келтската символика заема едно от водещите места в изкуството на татуировката.

Животът на келтите в древни времена е бил неразривно свързан с вярата във висши сили и духове.… Тези хора вярвали, че ако нарисувате тялото с картини със свещено значение, можете да постигнете безкраен живот и последващо прераждане на душата. Воин с такива татуировки беше признат за непобедим и недостижим за врага.

Келтите прилагали своите шарки не само върху кожата – украсявали с тях инструменти, дрехи, предмети от бита и дори рисували храмове. Хората от онази епоха бяха известни със своята агресия и бруталност в битките. С действията си срещу опонентите те често приличаха на диви животни, които случайно се оказаха в човешки образ.

Келтите завладяват много народи с различни религии – това не може да не окаже влияние върху тяхната култура. В съвременните келтски орнаменти се забелязват славянски, византийски, а също и индоарийски мотиви. Дизайните на келтски татуировки съчетават арабски шрифт, византийски дизайни и християнски кръст.

Ако се вгледате по-отблизо в такава рисунка, ще забележите, че знаците по тялото нямат своето начало и край – по този начин келтите ги свързват с безкрайността на живота на човешката душа.

Визуално келтските татуировки приличат на сложен орнамент, сякаш преливат върху кожата. В предишни години те се изпълняваха само черно-бяло. В днешно време се правят пълноцветни, благодарение на което са станали още по-пъстри, богати и оригинални.

Келтски дизайни по тялото са пълнени от най-мощните и авторитетни представители на мъжкия пол. Такива хора във всяка ситуация биха могли да се защитят и да защитят интересите на своите близки. В днешно време тези оригинални орнаменти далеч не са част от мъжете, има примери за татуировки за жени. Татуировките изразяват силата на духа на човек и какъв пол, цвят на кожата и националност е той – няма значение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *