Български автори,  Символи,  Татуировки,  Традиции

Преглед на татуировките с келтски образци и тяхното разположение – част 3.3

от сайт https://fashion-bg.decorexpro.com

взето от:

https://fashion-bg.decorexpro.com/tatuirovki/obzor-keltskij-uzor-i-ih-razmeshchenie/

Медальон… Образът на медальон при келтите се приравняваше с талисман. Смятало се, че той дава сигурност в живота, дарява човек с добри приятели и му дава вечна любов.

Спирала… Тази фигура, според тълкуването, има мощна сила. Позволява на човек да премине от малко към голямо, допринася за подобряване на духа.

Дървото на живота. Дървото на живота се счита за знак за познаване на доброто и злото. Този символ на келтите е надарен с магически свойства – келтите вярвали, че позволява на човек да намери нови приятели и да разшири кръга си на общуване. Енергията на този знак е неразривно свързана с вечния живот, универсалния разум и знанието.

Животни… Келтските воини със своите татуировки се опитваха по всякакъв възможен начин да подчертаят физическата сила и превъзходство. За да направят това, те пълнеха изображения на диви животни по тялото – глиган, хищен вълк или дори митичен дракон.

Келтите вярвали, че животинският свят е неразривно свързан с човешките съдби. Те вярвали, че животните от самата природа са надарени със знания, които могат да предадат на хората. И за да придобият мъдрост, келтите прилагат изображения на животни върху тялото, всяко от които е надарено със своя собствена символика:

  • куче – успех и късмет;
  • бик – физическа и психическа сила;
  • глиган – агресия и жестокост;
  • кон – красота;
  • риба – щастието да бъдеш;
  • гарван – смърт;
  • вълкът е знак за лидерство.

Човек може да постави татуировка на всяка част от тялото си. Въпреки това, келтският декор традиционно се пълни на открити места – най-често това е предмишницата, рамото, както и областта на китката и краката. Орнаментите и шарките обикновено се пробиват в областта на предмишницата, дървото на живота изглежда ефектно на гърба от кръста до раменете, а на рамото е изобразен кръст. Гривната изглежда най-добре около китката, с трилистник, пълнен на китката и глезена. На шията на мъжете са набодени изображения на черепи, преплетени със сложни орнаменти.

Ръкав, изпълнен с келтски шарки и техните символи, изглежда много впечатляващо.

Момичетата, които вземат решение за татуировка в келтски стил, трябва да помислят какво ще бъде такава татуировка в бъдеще. С течение на времето тялото променя формата си, кожата избледнява и се образува белези. Чертежите, нарисувани на тези места, ще изглеждат опънати, „плаващи“ и ще загубят контурите си. Затова за представителките на нежния пол е най-добре да натъпчат татуировка на бедрото, прасците, точно под лакътя или на глезените – тези места по женското тяло са най-малко засегнати от времето. Но рисунките на гърдите и стомаха е най-добре да се избягват, ако не искате да предизвиквате подигравки в зряла възраст.

Докосвайки се до келтската култура, човек може да разбере колко оригинален, мистериозен и мистериозен е бил този народ с необичайни вярвания и ритуали. Животът на тези хора беше неразривно свързан с физически ритуали, магия и мистицизъм. Именно този ореол на мистерия направи келтската тема толкова популярна в съвременното изкуство за татуировки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *