Български автори,  в България,  Изкуство,  Келтски празници,  Музика,  Танци,  Традиции,  Трако-Келтика

„Келтската култура в детското творчество“ събра в дома на НХК-Бургас десетки малчугани

12.05.2022г., автор: Екатерина Капрова взето от:

Келти

С изпълнение на традиционен келтски танц от децата от ДГ „Вълшебство“ започна днес концертът „Келтската култура в детското творчество“. Той е част от проекта на бургаското дружество „Келтско наследство“, подкрепен от община Бургас.

На децата партнираха представителите на  Детският фолклорен състав „Деца“, Гайдарска група с ръководител Стойко Георгиев, песните „Мишел“ и „Синк-синк“ на вокалната група на Милена Добрева, както и традиционни български народни песни на детска група с ръководител Пепа Запрянова.

Млади таланти от школата за театрално изкуство „Детско царство“ изиграха драматизация на популярната келтска приказка „Как Джак тръгнал да си търси щастието“.

А централната част на събитието беше озвучена от гласчетата на младите народни изпълнители Виктория Станкова и Катя Лучкова, които изпяха хитовите народни песни – „Мъри Станко“ и „Димчо ле, гайдарджийче ле“.

През цялото време на празника течеше викторина „Познавате ли келтите и тяхната култура“, където любопитни деца научаваха интересни факти и истории за традициите и бита на келтския народ.

Не липсваха импровизирани работилници в които малките любопитковци рисуваха и оцветяваха келтски символи и знаци, изработваха разнообразни фигурки и елементи от дърво, пластелин и канап.

„Съчетанието на различни култури е с цел да покажем, че Европа е мулти културна. Децата са много любопитни и се увличат по келтската култура. Ние им предлагаме един развлекателно-образователен елемент, който показва на младите хора тази култура, която не е била много популярна, но е присъствала по нашите земи.

Много деца казват, че символите на келтите и мотивите в песните, танците съвпадат с тези на българите. Това е така, защото ние сме една култура, както се казва „от едно село“ – мултикултурна Европа“, разказа пред репортер на BurgasNews председателят на сдружението „Ценности“ – Сурен Исраилян.

Сцената в дома на културата НХК се превърна в „бойна арена“, когато децата се впуснаха в двубои помежду си, по възтановка на традиционните келтски игри „Мързелива пръчка“ и „Палмс“. За всички участници имаше много награди, а победителите си тръгнаха и със специални грамоти.

„Традицията трябва да продължи, както казах и преди, ще я превърнем в ежегодна за Бургас. Има оформена идея, а следващата стъпка е покани към фолклорни групи от Ирландия, шотландски гайдари, които да свирят с българските.

Тази култура, която наричаме келтска е била в земите, които днес са в територията на България. Келтите са били тук през 4,3,2 век преди Новата ера. Ние решихме да популяризираме келтската история, защото е присъствала по нашите земи и е напълно равноправна и сходна с българската“, пояснява организаторът Сурен.

От дружество „Ценности“ изтъкват хипотезата на някои български учени, според които в районите на Странджа планина има хора, които носят 15-20% келтска кръв във вените си.

Според Сурен Исраилян, един от тези учени е бил и покойният директорът на НИМ професор Божидар Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *