Келтски празници,  Келтски свят,  Ритуали,  Традиции

Imbolc – древен ирландски празник

автор: Бърнд Бийг, взето от:

https://bg.traasgpu.com/imbolc-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B8%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA/

Imbolc - древен ирландски празник

Началото на пролетта в келтския свят се отбелязва с Деня на Света Бригит.

Imbolg, понякога наричан още Imbolc (произнасян подобно на i-molk и i-molg), е келтски фестивал, традиционно отбелязван в началото на пролетта – на 1 февруари, в ден на Света Бригит. Този празник често се обърква с Candlemas (2 февруари).

Как се празнува ?

Честванията на Imbolc започват вечерта на 31 януари, според келтската традиция, защото при тях денят започвал вечерта „след стъмняване“..

Тази дата е почти по средата между зимно слънцестоене и пролетно равноденствие, които имали важно значение в келтския календар. Имболк е един от четирите келтски фестивала, които не са пряко свързани със слънцестоене и равноденствие, а с промяната на сезоните – останалите са Белтен , Лунаса и Сауин. Произходът на празника и връзката с келтските богове не са съвсем ясни. Приема се, че покровителката на фестивала е богинята Бригит или Бригантия.

Ирландската дума imbolc най-вероятно произлиза от “ i mbolg “ (на староирландски, „в корема“, отнасящ се до бременни животни). Тоест когато животните са бременни, те имат в „корема“ мляко – важен символ за възраждане на живота след зимата. Другата дума за празника, особено популярна сред нео-езичниците, е Оимел (превеждайки като „овче мляко“.) И двете се отнасят за живота на овцете и агнета. Според друга теория „imb-folc“ – „цялостно измиване“.

Имболк вероятно е бил важен празник в Ирландия през неолитния период, според надписи върху някои древни паметници. Преминаването през „Могилата на заложниците“, като част от „свещената земя“ на хълма Тара по време на изгряващото слънце в деня на Имболк е може би най-известният пример за отбелязването му.

Традициите на Имбол

Продължение на праисторическите обичаи на Имболк в съвременните времена трябва да потърсим в ирландските народни обичаи в деня на Света Бригит.

Най-общо казано, Имболк отбелязвал началото на пролетта или края на студената зима, когато дните ставали по-дълги и слънцето светило все по-силно. И докато природата се възстановявала, е било време и за цялостно пролетно почистване в къщата или навън.

Времето

Що се отнася до по-доброто време – Imbolc се използва и като маркер за времето. Една легенда карала хората да наблюдават отблизо Loughcrew или Sliabh na Cailligh („Хълмът на Вещицата“). Там вещицата или „бабата“ от „тройното божество“ на този ден решавала, дали има нужда да събира повече дърва за огрев. Ако го правила, студеното време щяло да продължи с ниски температури.

И тъй като тя е била възрастна и не можела дълго да върви, вещицата превръщала деня на Imbolc в топъл, слънчев и сух, за да улесни събирането на дърва за огрев. Затова се казва, че ако на Imbolc е лошо време, зимата скоро ще свърши, но ако денят е хубав – „купувайте си дърва и топло бельо“.

Напомня ли Ви нещо? Да …в празника Groundhog има същото правило, и той се празнува ден след Imbolc. А на Candlemas, когато в Англия и в Шотландия е лошо време, се обявява краят на зимата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *